391
Ο Νετανιάχου ήθελε να πάει στο Αμπου Ντάμπι πριν τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου | Abir Sultan/Pool via REUTERS

Οι Ιορδανοί ακύρωσαν το ιστορικό ταξίδι Νετανιάχου στα ΗΑΕ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 16:36
Ο Νετανιάχου ήθελε να πάει στο Αμπου Ντάμπι πριν τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου
|Abir Sultan/Pool via REUTERS

Οι Ιορδανοί ακύρωσαν το ιστορικό ταξίδι Νετανιάχου στα ΗΑΕ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 16:36

Την ιστορική του επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγκάστηκε να ακυρώσει την Πέμπτη ο  Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή η Ιορδανία καθυστέρησε επίτηδες να του δώσει άδεια να διασχίσει τον εναέριο χώρο της για να συνεχίσει το ταξίδι του στο Αμπου Ντάμπι.

Το ταξίδι κρατήθηκε μυστικό από τα ισραηλινά ΜΜΕ μέχρι την προηγούμενη ημέρα, και θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στα ΗΑΕ, με τα οποία το Ισραήλ πρόσφατα εξομάλυνε τις σχέσεις του.

Θα ήταν επίσης μία ευκαιρία για να τον Νετανιάχου να κερδίσει πόντους ενόψει των νέων εκλογών της 23ης Μαρτίου στη χώρα του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου, ο ίδιος και ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ-Ναχγιάν συμφώνησαν να την επαναπρογραμματίσουν.

Το αεροσκάφος του Νετανιάχου δεν έλαβε την άδεια από τους Ιορδανούς

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η καθυστέρηση στην άδεια υπερπτήσης από το Αμάν για το αεροπλάνο του Νετανιάχου «προφανώς» προήλθε από την ακύρωση της επίσκεψης του ιορδανού πρίγκιπα διαδόχου Χουσέιν μπιν Αμπντάλα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη. Η επίσκεψη ακυρώθηκε λόγω μιας διαμάχης που αφορούσε διευθετήσεις ασφαλείας στο σημείο, σύμφωνα πάντα με τους Ισραηλινούς.

Τελικά η άδεια υπερπτήσης δόθηκε αλλά ήταν πολύ αργά προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμαν αλ-Σαφάντι επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου στο Αλ Ακσα -που θα ήταν και αυτή η πρώτη ενός μελλοντικού βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο Σαφάντι είπε πως ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν μπιν Αμπντάλα σχεδίαζε να συμμετάσχει μαζί με Παλαιστίνιους πιστούς σε μια τελετή στο τέμενος, που είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ και βρίσκεται στην εντός των τειχών Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.

Ο Σαφάντι είπε πως οι ισραηλινές αρχές άλλαξαν το πρόγραμμα του πρίγκιπα διαδόχου που είχε συμφωνηθεί με το Αμάν και η κίνηση θεωρήθηκε ότι έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα των Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο σημείο.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπήρξε διαφωνία για τον αριθμό των ένοπλων αντρών της φρουράς του πρίγκιπα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιορδανία, στα σύνορα, και έτσι ο πρίγκιπας γύρισε πίσω.

Ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν -το οποίο έχει επίσης εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ- τον περασμένο μήνα, αλλά ματαίωσε το ταξίδι επικαλούμενος ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της COVID-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...