617
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας ενώπιος ενωπίω κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία | SOOC

Βουλή: Πώς δεν βγήκε στον Τσίπρα το «χαρτί Αλιβιζάτος» κατά της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 13:18
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας ενώπιος ενωπίω κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία
|SOOC

Βουλή: Πώς δεν βγήκε στον Τσίπρα το «χαρτί Αλιβιζάτος» κατά της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 13:18

Στην πρωτολογία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τον καθηγητή Αλιβιζάτο και την κατάργηση της Eπιτροπής διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας (εδώ) για να καταδείξει την ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα (και αποσιωπώντας ότι οι αρμοδιότητες της εν λόγω επιτροπής έχουν περάσει, ενισχυμένες, στον Συνήγορο του Πολίτη).

«Στήσατε μια επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας και θέσατε επικεφαλής έναν πανεπιστημιακό, τον κο Αλιβιζάτο. Αυτή η επιτροπή όπως μάθαμε πρόσφατα από τον ίδιο, δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Γιατί μετά την υπόθεση Ινδαρέ, όπως ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος περιγράφει στο βιβλίο που πρόσφατα εξέδωσε, αντιλαμβανόμενος ότι ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας.

»Και όταν είδε ότι η αστυνομία του κου Χρυσοχοΐδη όχι μόνο δε ζητά συγνώμη από τον Ινδαρέ αλλά επιπλέον τον κατηγορεί και για συμπαιγνία με τους καταληψίες, αποφάσισε να επισπεύσει τη κατάθεση του πορίσματός και να παύσει τη λειτουργία της.

»Εκτοτε ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ούτε να ρωτήσει, ούτε να απαντήσει στην Επιτροπή. Ήταν προφανώς μιας χρήσης. Σπεύσατε όμως προχθές και κατόπιν της ερώτησής μου να τον φωνάξετε στο Μαξίμου. Και ως εκ θαύματος μετά από ένα χρόνο βρέθηκε και η απάντηση στο πόρισμά του. Μόνο που η απάντηση έχει προχθεσινή ημερομηνία και συντάχθηκε ένα χρόνο μετά, μόνο και μόνο για να μη εξευτελιστείτε», ανέφερε συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η υπόθεση Ινδαρέ δεν έχει τελεσιδικήσει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου διερεύνησε περιστατικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως όμως, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε και το πρόσφατο άρθρο του κ. Αλιβιζάτου (εδώ) για τη στάση συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με θιασώτες της βίας.

«Ο κ.Αλιβιζάτος έγραφε: Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να πουν ότι είναι κανονικότητα η χρήση μολότοφ, η διαπόμπευση πρύτανη και οι καταλύψεις. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ.Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Εάν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές της καταστάσεις τότε πιστεύω ότι η ένταση θα πέσει. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ.Τσίπρα;».

Οσον αφορά το επεισόδιο με το νεαρό που ξυλοκοπήθηκε από τον αστυνομικό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του ανθυπαστυνόμου.

«Ζητώ συγνώμη από όλους όσοι έπληξε η αστυνομική βία τόσο επί των ημερών μου όσο και προηγούμενων κυβερνήσεων. Καταδικάζω απερίφραστα τη βία του αστυνομικού σε βάρος του πολίτη. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ή προπηλακίζεται, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Οπως είπε, το περιστατικό αυτό αστυνομικής βίας ερευνάται από την Αστυνομία, τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Δικαιοσύνη. «Το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Δεν εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη θα κερδίσει τον πολίτη. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα λιγότερο […] Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Οταν βγάλουν τις στολές τους θα πάνε στις ίδιες γειτονιές να πιουν τον καφέ τους», πρόσθεσε και δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά ότι τα στοιχεία της υπόθεσης θα ερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.

Προαναγγέλλοντας εξάλλου τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων από τα μέλη συγκεκριμένων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Ολες οι δυνάμεις της Αστυνομίας πρέπει να φέρουν συσκευές εικόνας και ήχου.  Θα έχουμε αντιδράσεις. Θέλω την ξεκάθαρη άποψη σας κύριε Τσίπρα για το εάν πρέπει να μπουν κάμερες σε όλους τους αστυνομικούς».

Η πρώτη αντίδραση πάντως, ήρθε σχεδόν αμέσως, από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο άκουσμα της φράσης του Πρωθυπουργού, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξανέστη διαμαρτυρόμενος… (δείτε κάτω το σχετικό βίντεο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...