632
Στην Ταϊβάν έχουν και Φεστιβάλ Διδύμων. Στην Ασία, οι γεννήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 32% | EPA/DAVID CHANG

Ρεκόρ διδύμων κάθε χρόνο στον πλανήτη – ψηλά η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 14:33
Στην Ταϊβάν έχουν και Φεστιβάλ Διδύμων. Στην Ασία, οι γεννήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 32%
|EPA/DAVID CHANG

Ρεκόρ διδύμων κάθε χρόνο στον πλανήτη – ψηλά η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 14:33

Περισσότερα δίδυμα παιδιά γεννιούνται σήμερα στον κόσμο από κάθε άλλη περίοδο στο παρελθόν, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 1,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, ένα στα 42 παιδιά που γεννιέται είναι δίδυμο, σύμφωνα με μεγάλη παγκόσμια έρευνα. Σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, τα ποσοστά των γεννήσεων διδύμων στο σύνολο των γεννήσεων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, από εννέα σε 12 ανά 1.000 τοκετούς μέσα στα τελευταία 50 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημογραφίας Κρίστιαν Μόντεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Human Reproduction της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Ανέλυσαν στοιχεία από 165 χώρες που καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αύξηση διδύμων μετά τη δεκαετία του 1980 εκτιμάται σε 71% στη Βόρεια Αμερική, 60% στην Ευρώπη και 32% στην Ασία. Μόνο στη Νότια Αμερική δεν έχουν αυξηθεί.

Ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων διδύμων συγκαταλέγεται η Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα έτη 2010-2015 σε σύγκριση με τη δεκατία του ’80. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, στη χώρα μας κύρια αιτία για το φαινόμενο αυτό, είναι η αύξηση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στον χάρτη των ερευνητών, απεικονίζεται με βαθύ κόκκινο και η Ελλάδα, ένδειξη ότι είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων διδύμων την περίοδο 2010-2015

Η αύξηση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι άλλωστε η βασική αιτία για το φαινόμενο  σε όλες τις χώρες, μετά τη δεκαετία του 1970, με μεθόδους όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η τεχνητή σπερματέγχυση, η ορμονική διέγερση των ωοθηκών κ.ά.

Επίσης, οι κλινικές γονιμότητας, για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τουλάχιστον ενός εμβρύου, συχνά μεταφέρουν ταυτόχρονα στη μητέρα δύο, τρία ή περισσότερα έμβρυα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα γέννησης διδύμων ή τριδύμων.

Μια άλλη αιτία, που σε κάποιες χώρες συναντάται συχνότερα από άλλες, είναι η καθυστέρηση του χρόνου απόκτησης παιδιών σε πολλές χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η πιθανότητα διδύμων αυξάνει όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας. Η επιλογή της δημιουργίας οικογένειας σε μεγαλύτερη ηλικία, η αυξημένη χρήση αντισυλληπτικών και η γενικότερη μείωση της γονιμότητας στα ζευγάρια παίζουν ρόλο στο να αυξηθεί η πιθανότητα γέννησης διδύμων.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι ο αριθμός των διδύμων έχει φτάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο, ιδίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με τη μελέτη, «τόσο οι σχετικοί όσο και οι απόλυτοι αριθμοί διδύμων στον κόσμο είναι πια οι υψηλότεροι από τα μέσα του 20ού αιώνα και πιθανώς αυτό θα είναι το υψηλότερο σημείο τους όλων των εποχών. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι γεννήσεις διδύμων σχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων μεταξύ των μωρών και των παιδιών, καθώς και με περισσότερες επιπλοκές για τις μητέρες και τα παιδιά τους στη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και μετά από αυτόν».

Τα δίδυμα είναι πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα και να έχουν μικρότερο βάρος, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιγένειας. Πάντως, χάρη στις ιατρικές εξελίξεις, περισσότερα δίδυμα επιβιώνουν πλέον από ό,τι στο παρελθόν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της διαχρονικής αύξησης των διδύμων παγκοσμίως προέρχεται από τα διζυγωτικά δίδυμα, δηλαδή μη πανομοιότυπα δίδυμα, γεννημένα από δύο διαφορετικά ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί ταυτόχρονα. Μικρή είναι η αύξηση στα πανομοιότυπα μονοζυγωτικά δίδυμα (από το ίδιο ωάριο), το ποσοστό των οποίων έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό στις περίπου τέσσερις γεννήσεις ανά 1.000 τοκετούς.

Περίπου το 80% όλων των γεννήσεων διδύμων συμβαίνουν στην Ασία και στην Αφρική. Η Αφρική έχει παραδοσιακά τη μεγαλύτερη αναλογία διδύμων στο σύνολο των τοκετών από κάθε άλλη ήπειρο, αλλά τα ποσοστά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συνεχώς αυξάνονται, πλησιάζοντας πλέον στα αφρικανικά επίπεδα. Ο αριθμός τόσο πολλών διδύμων στην Αφρική οφείλεται στο ότι στη «μαύρη ήπειρο» γεννιέται ένας πολύ μεγάλος αριθμός διζυγωτικών, κάτι που πιθανώς οφείλεται σε γενετικές αιτίες. Ομως, ειδικά στην Υποσαχάρια Αφρική πολλά δίδυμα –περισσότερα από 200.000 ετησίως– θα χάσουν τον/την δίδυμο/η αδελφό/ή τους από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...