343
Η 29χρονη Ματίλντ Ινιέ, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς «La France Insoumise» περιμένει το πρώτο της παιδί και ζητά την αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορεί να λείψει από τη Βουλή όσο χρειαστεί | Facebook

Οι γαλλίδες βουλευτές ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας περί άδειας μητρότητας

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2022, 11:23
Η 29χρονη Ματίλντ Ινιέ, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς «La France Insoumise» περιμένει το πρώτο της παιδί και ζητά την αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορεί να λείψει από τη Βουλή όσο χρειαστεί
|Facebook

Οι γαλλίδες βουλευτές ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας περί άδειας μητρότητας

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2022, 11:23

Οι έγκυες γαλλίδες βουλευτές ζητούν την καθιέρωση της άδειας μητρότητας σε ένα προστατευτικό πλαίσιο, στο οποίο δεν θα πιέζονται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους πολύ σύντομα μετά τον τοκετό.

Το ζήτημα αυτό ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά δια στόματος Ματίλντ Ινιέ, μιας 29χρονης βουλευτή του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς «La France Insoumise» (Ανυπότακτη Γαλλία), της οποίας το μωρό γεννιέται τον επόμενο μήνα. Ο Ινιέ έχει συντάξει ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την αλλαγή του Συντάγματος, έτσι ώστε οι βουλευτές να μπορούν να αντικαθίστανται κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας και πατρότητας, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση και οι γαλλίδες βουλευτές λένε ότι δέχονται έντονη πίεση για να συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό. Η Λοριάν Ροσί, 36 ετών, μέλος του κυβερνώντος κεντρώου συνασπισμού του προέδρου Μακρόν, είπε ότι επέστρεψε στα καθήκοντά της, τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της πέρυσι.

Η 35χρονη Ορόρ Μπερζέ, βουλευτής στο κόμμα του Μακρόν, η οποία περιμένει να γεννήσει μέσα στον Οκτώβριο, είπε ότι σχεδίαζε να πάρει άδεια για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η καριέρα της θα μπορούσε να καταστραφεί εάν έλειπε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα  -εξέφρασε όμως και μια ανησυχία: ότι το να επιστρέψει νωρίτερα θα ήταν ίσως ένα «αρνητικό μήνυμα» γιατί θα μπορούσε να κάνει άλλες γυναίκες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να αισθάνονται ενοχές για τη λήψη της νόμιμης άδειας μητρότητας των 16 εβδομάδων.

Ο Ινιέ είπε ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση «οργανώθηκε από άνδρες για άνδρες». Υποστήριξε, δε, ότι η αλλαγή που προτείνει είναι απολύτως απαραίτητη δεδομένου ότι οι 215 (37,3% ) από τους 577 βουλευτές της Γαλλίας είναι γυναίκες, έναντι του 12% πριν από 20 χρόνια. «Και πολλές από εμάς είμαστε έγκυες», πρόσθεσε.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό από τη στιγμή που το στρατόπεδο του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψήφοι στα νομοσχέδια είναι πάντα περιορισμένες και οι βουλευτές βρίσκονται σε μεγαλύτερη πίεση από ποτέ για να είναι παρόντες στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...