433
| Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι διάλογοι Καμμένου – Κοτζιά: «Μου είχατε υποσχεθεί ότι η Συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 09:45

Οι διάλογοι Καμμένου – Κοτζιά: «Μου είχατε υποσχεθεί ότι η Συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 09:45

Μια ως τώρα άγνωστη πτυχή των σχεδιασμών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έρχεται στο φως μέσα από τους έντονους διαλόγους του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Αμυνας, όπως αναφέρουν την Τετάρτη «Tα Νέα», είπε ότι του είχαν υποσχεθεί ότι η Συμφωνία θα έρχονταν στη νέα Βουλή, μετά δηλαδή από τις εκλογές!

Με τον τρόπο αυτό, το βάρος της επικύρωσης θα μετατοπιζόταν στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία πιθανόν να είναι της ΝΔ. Παράλληλα, ούτε οι ΑΝΕΛ θα έπρεπε να αποχωρήσουν από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και ο Πρωθυπουργός θα είχε τις μικρότερες απώλειες.

Ο διάλογος των δύο υπουργών, με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Νίκου Παππά, είχε ως εξής:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.
Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!
Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…
Κοτζιάς: Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…
Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.
Τσίπρας:  Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
Καμμένος:  Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση (εδώ ο υπουργός έκανε αναφορά στα σχόλια περί Σαλβίνι από τον Νίκο Φίλη)
Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Σκηνικό ρήξης

Oπως επισημαίνουν τα «Νέα» έχει ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες να μάθουμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη αν όντως υποσχέθηκαν στον Πάνο Καμμένο να τον απαλλάξουν προεκλογικά από το βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και αν αθέτησαν τη συμφωνία.

Αν δηλαδή ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός είχαν υποσχεθεί στον υπουργό Αμυνας ότι δεν θα έρθει τώρα η συμφωνία, πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική μεθόδευση ώστε να περάσει η «καυτή πατάτα» στον επόμενο πρωθυπουργό.

Το δεύτερο σενάριο, γράφουν τα «Νέα», θέλει τη συμφωνία να έρχεται προς κύρωση από την παρούσα Βουλή και οι Τσίπρας και Κοτζιάς να αθέτησαν τη συμφωνία τους με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βλέπει να χάνει βουλευτές και στελέχη και να πιέζεται από τη βάση του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος δεν θέλει να χάσει την καρέκλα της εξουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...