397
Φυλάκιο στον Εβρο. Τι φυλάει άραγε; | ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξέφραγο αμπέλι

Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Κούρκουλας 17 Οκτωβρίου 2018, 09:32
Φυλάκιο στον Εβρο. Τι φυλάει άραγε;
|ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξέφραγο αμπέλι

Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Κούρκουλας 17 Οκτωβρίου 2018, 09:32

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παρακολουθούν άπραγοι τον διεθνή ευτελισμό της χώρας εξαιτίας των άθλιων συνθηκών  διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών. Η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν σοβαρές ανθρωπιστικές προκλήσεις και έχει αποδείξει ότι διαθέτει και τη βούληση αλλά και την τεχνογνωσία να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Σήμερα μάλιστα υπάρχει άφθονη, αλλά εν πολλοίς αναξιοποίητη,  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μνημειώδης ανικανότητα των κυβερνώντων, σε συνδυασμό με τις εκτός τόπου ιδεοληψίες τους, έχουν δυστυχώς οδηγήσει σε πλήρη παράλυση την κρατική μηχανή. Eπειτα από τρία χρόνια η κυβέρνηση συνεχίζει να αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συμπεριφέρονται σαν δημοσιογράφοι-σχολιαστές που προβλέπουν επιδείνωση της κρίσης αλλά δεν κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν.

Να υπενθυμίσω, για όσους παρακολουθούν την επαπειλούμενη κατάρρευση της φύλαξης των συνόρων μας στον Eβρο, ότι τον Ιούνιο του 2012, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η παράνομη είσοδος μεταναστών από τον Eβρο ξεπερνούσε τα 100.000 άτομα τον χρόνο. Μέσα σε ενάμιση μήνα χαράχθηκε και εφαρμόσθηκε μια ολοκληρωμένη πολιτική που απέδωσε άμεσα θεαματικά αποτελέσματα. Eπειτα από έναn χρόνο ο αριθμός παράνομων εισόδων μειώθηκε κατά 90%! Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε η άμεση μετάθεση 1.800 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, ενώ μέχρι τότε -κακώς- υπηρετούσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου δεν υπήρχαν σύνορα.

Στις 30 Ιουλίου 2012 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έκανε την εξής δήλωση: «Ήδη 1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται προς τον Έβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Έβρο, ώστε επιτέλους, να επιχειρήσουμε τη “σφράγιση” του ποταμού. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι» απάντησε ο υπουργός. Η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις συντεχνιακές πιέσεις των συνοριοφυλάκων. («Τα Νέα», 30 Ιουλίου 2012 ).

Παράλληλα από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών αυξήσαμε την πίεση προς τρίτες χώρες  για να τηρήσουν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις συνεργασίας στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και καταστήσαμε σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι τρίτες χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες με την ΕΕ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αρνητική στάση στις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Σήμερα κυριαρχεί και στον Eβρο η γνωστή στρατηγική της κυβέρνησης «ξέφραγο αμπέλι». Δυστυχώς, όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε.


* Ο Δημήτρης Κούρκουλας διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις την περίοδο Ιούνιος 2012-Ιανουάριος 2015. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News