480
«Η περιέργεια για το Διάστημα και οι αποστολές αποτελούν κομμάτι του «χαρακτήρα» των Αμερικανών», γράφει στο CNN ο Μπαράκ Ομπάμα | REUTERS/Jonathan Ernst

Ομπάμα: «Θα επιτύχουμε επανδρωμένη αποστολή στον Αρη ως το 2030»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 18:32
«Η περιέργεια για το Διάστημα και οι αποστολές αποτελούν κομμάτι του «χαρακτήρα» των Αμερικανών», γράφει στο CNN ο Μπαράκ Ομπάμα
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ομπάμα: «Θα επιτύχουμε επανδρωμένη αποστολή στον Αρη ως το 2030»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 18:32

«Μία από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι να κάθομαι στους ώμους του παππού μου και να κυματίζω τη σημαία των ΗΠΑ, όπως ακριβώς την κυμάτιζαν οι αστροναύτες μας όταν επέστρεφαν στη Χαβάη, πολλά χρόνια πριν φτάσουμε ως το φεγγάρι και σχεδόν μια ολόκληρη γενιά πριν φωτογραφίες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατακλύσουν τα social media».

Με αυτή την ανάμνηση ξεκινά το σημείωμα του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα που δημοσιεύει το CNN, όπου εν μέσω αναμνήσεων και ιστορικών αναφορών για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Διάστημα, υποστηρίζει πως στα επόμενα 15 χρόνια θα είναι δυνατή μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη. Στην αποστολή αυτή, κατά τα γραφόμενα του Ομπάμα, οι αστροναύτες όχι μόνο θα μπορούν να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία από τον Κόκκινο Πλανήτη, αλλά και να «ζήσουν» εκεί, υπό ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες, για αξιόλογο διάστημα.

Περί τα τέλη του Σεπτέμβρη είχε δημοσιευτεί μια σημαντική μελέτη του ογκολόγου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Τσαρλς Λιμόλι, όπου εξηγούσε τον λόγο που οι αστροναύτες της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη θα επιστρέψουν στη Γη πιθανότατα χωρίς να θυμούνται μεγάλο μέρος όσων έζησαν στη διάρκειά της. Αυτό θα συμβεί γιατί ο «βομβαρδισμός» τους με κοσμική ακτινοβολία θα προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες που, εξελικτικά, θα οδηγήσουν ως και σε άνοια.

Σύμφωνα όμως με το κείμενο του Ομπάμα, η στρατηγική συνεργασία με αξιόλογες εταιρείες θα κάνει εφικτή τη δημιουργία «οικοσυστημάτων» στον Αρη, ώστε να συντηρηθούν εκεί οι αστροναύτες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν και να ολοκληρώνουν με ευκολία τις αποστολές τους και να αξιοποιούν τον πλανήτη ως βάση για ακόμα πιο μακρινές αποστολές.

Αλλωστε, κατά τον ίδιο, η περιέργεια για το Διάστημα και οι σχετικές αποστολές αποτελούν κομμάτι του «χαρακτήρα» των Αμερικανών και χάρη στην καινοτομία και την εφευρετικότητα των παλαιότερων γενιών επιστημόνων και μηχανικών έχουν εμπνευστεί και διαπρέπουν οι νέες γενιές.

Ευελπιστεί δε πως οι αποστολές αυτές θα είναι εφικτές μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, δηλαδή ως το 2030. «Εχουμε θέσει έναν σαφή στόχο», αναφέρει, «ο οποίος είναι καθοριστικής σημασίας για το επόμενο κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας».

Και κλείνει το σημείωμά του σχεδόν όπως το ξεκίνησε: «Κάποια μέρα, ελπίζω να υψώσω κι εγώ τα εγγόνια μου στους ώμους μου. Θα εξακολουθούμε να παρατηρούμε με δέος τα αστέρια, όπως κάνουν οι άνθρωποι από τη δημιουργία του κόσμου. Αλλά αντί να περιμένουμε ανυπόμονα την επιστροφή των ατρόμητων εξερευνητών μας, θα ξέρουμε πως χάρη στις επιλογές μας θα βρίσκονται στο Διάστημα όχι μόνο για να το επισκεφθούν, αλλά και για να μείνουν – και με αυτόν τον τρόπο να κάνουν καλύτερη τη ζωή για εμάς εδώ, στη Γη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...