819
| © Intime p.a.

Ο Τσίπρας διαβάζει «Δημοκρατία» και ζητεί παραιτήσεις υπουργών για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 14:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2020, 15:45
|© Intime p.a.

Ο Τσίπρας διαβάζει «Δημοκρατία» και ζητεί παραιτήσεις υπουργών για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 14:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2020, 15:45

Ο Αλέξης Τσίπρας εκδίδει, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή», που την Τετάρτη είχε πρωτοσέλιδο τη φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ποδήλατο στην Πάρνηθα και να φωτογραφίζεται με μηχανόβιους χωρίς μάσκα, αλλά διαβάζει τη «Δημοκρατία».

Προσπαθώντας να συντηρήσει πολιτικά το θέμα που έχει προκύψει με τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ –θέμα που διέψευσαν η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι, αλλά κάποιος προβληματισμός παραμένει– ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε το ρεπορτάζ της «δεξιάς» εφημερίδας που «ανακάλυψε» μια σύμβαση η οποία είναι εδώ και μήνες αναρτημένη στη Διαύγεια και με αυτά τα όπλα επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ζητώντας παραιτήσεις υπουργών.

«Αν βρισκόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και αποκαλύπτονταν παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, δύο μέρες μετά τη δημόσια διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το λιγότερο που θα είχαμε θα ήταν οι παραιτήσεις των αρμοδίων υπουργών αλλά και όσων έσπευσαν να συγκαλύψουν την αλήθεια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει στους πολίτες για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, όπως λέει, και το «μπάχαλο στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης» και ότι «σήμερα η εφημερίδα “Δημοκρατία” αποκαλύπτει τη σύμβαση του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων πέρα από αυτό της ΗΔΙΚΑ, που συνέχισε να λειτουργεί. Μια παράλληλη σύμβαση με τριπλάσιο κόστος και χωρίς κανείς να καταλαβαίνει το όφελος», τονίζει, «μια παράλληλη καταγραφή των κρουσμάτων που οδήγησε σε ένα πρωτοφανές μπάχαλο με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων οι επιστήμονες κλήθηκαν να αποφανθούν, να είναι απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα».

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «η χώρα μας καταγράφει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση», καθώς και ότι «η Επιτροπή των επιστημόνων καλείται τόσους μήνες να πάρει αποφάσεις και να κάνει εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να έχει πλήρη γνώση των στοιχείων». Μετά από αυτά κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «βάζει τον εκπρόσωπό του να λέει ψέματα και αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ωστόσο ότι «το πρόβλημα εδώ είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί η ευθύνη προφανώς αφορά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό» και ότι «επειδή η ευθύνη αυτή έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει. Όχι στην αντιπολίτευση αλλά στους πολίτες».

Πέτσας: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Αμεση και σε οξύτατους τόνους ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που επεσήμανε:

«Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση για τον κ. Τσίπρα.

“Ανακάλυψε” την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και βαφτίζει “αποκάλυψη”, μια σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί και έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια εδώ και έξι μήνες και στην πλατφόρμα της Commission για δημόσιες συμβάσεις! Και έχει αναλυθεί δημοσίως από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ήδη από την Δευτέρα, ότι η σύμβαση αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ. Ένα υποσύστημα δηλαδή που καταλήγει, όπως και όλοι οι δειγματολήπτες στη χώρα μας, στο ένα και μοναδικό Μητρώο Ασθενών COVID-19.

Και συνεχίζει ο κ. Τσίπρας την αθλιότητα της συνωμοσιολογίας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων για δήθεν “μαγείρεμα” στοιχείων, ενώ από την Κυριακή, που έγινε το πρώτο δημοσίευμα, κορυφαία μέλη της Επιτροπής των Ειδικών σε δημόσιες δηλώσεις τους διέψευσαν κατηγορηματικά τα μυθεύματα περί διπλών βιβλίων. Χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει». Ενώ ο κ. Σύψας είπε ότι «εάν είχα υποψιαστεί εγώ προσωπικά σαν επιστήμονας, αλλά και όλα τα μέλη της επιτροπής, ότι γίνεται οποιοδήποτε είδος κακής χρήσης των δεδομένων του ΕΟΔΥ, οποιοδήποτε “μαγείρεμα” δηλαδή, θα είχα παραιτηθεί πρώτος και θα είχα καταγγείλει τα πάντα».

Με την στάση του ο κ. Τσίπρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τον κοινό αγώνα όλων απέναντι στον πιο ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Σπεκουλάρει σε καταστροφές και θανάτους γιατί πιστεύει ότι έτσι θα αποκτήσει ακροατήριο. Και τελικά αντιπολιτεύεται τον εαυτό του, καθώς το μόνο που πετυχαίνει είναι να υπενθυμίσει πόσο ίδιος μένει με την περίοδο που επί των ημερών του πλεκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωστό γαϊτανάκι με δημοσιογράφους και Υπουργούς του υπό την επίβλεψη της White Porscha».

Τροπολογία για δημοσιοποίηση των πρακτικών

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των επιστημόνων για την πανδημία. Αυτή τη φορά κατέθεσαν τροπολογία 14 βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με τη συγκεκριμένη  τροπολογία να δημοσιεύονται υποχρεωτικά τα πλήρη πρακτικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας μέσα σε 5 εργάσιμες από τη λήξη της εκάστοτε συνεδρίασης και τη διαβίβασή τους στη Βουλή.

Όσον αφορά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές προτείνουν την αποστολή συνοπτικών πρακτικών απόψεων και αποφάσεων στο Κοινοβούλιο μία ημέρα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής και πριν τη δημοσίευση αυτών.