316
Ο Γιάνης Βρουφάκης ζήτησε από τον υπουργό Υγείας τα πρακτικά δύο επιτροπών που κατά την εκτίμησή του σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων για την πανδημία | Menelaos Myrillas / SOOC

Για ύπαρξη δύο «επιτροπών ειδικών» για την Covid-19 κάνει λόγο ο Γιάννης Βαρουφάκης

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 17:41
Ο Γιάνης Βρουφάκης ζήτησε από τον υπουργό Υγείας τα πρακτικά δύο επιτροπών που κατά την εκτίμησή του σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων για την πανδημία
| Menelaos Myrillas / SOOC

Για ύπαρξη δύο «επιτροπών ειδικών» για την Covid-19 κάνει λόγο ο Γιάννης Βαρουφάκης

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 17:41

Τα πρακτικά των επιτροπών που εισηγούνται στην κυβέρνηση μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας ζήτησε επισήμως την Τρίτη ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων την οποία υπέβαλε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μάλιστα, με αυτήν την κίνησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέδειξε και ένα άλλο θέμα: ότι κατά την εκτίμησή του, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο «επιτροπές ειδικών», για τις οποίες δεν είναι σαφές ποια προτείνει και τι, καθώς και ποια ακούει περισσότερο η κυβέρνηση για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την άρση ή μη του lockdown.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αίτηση του κ. Βαρουφάκη υποβλήθηκε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με αυτήν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ζήτησε να διαβιβαστούν στη Βουλή τα Πρακτικά και οι Εισηγήσεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, καθώς και τα Πρακτικά και τις Γνώμες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Το ΜέΡΑ σημείωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι αποφάσεις του ίδιου και της κυβέρνησής του –και κατ’ επέκταση και η νομιμοποίησή τους– στηρίχθηκαν στα επιστημονικά δεδομένα και στη γνώμη των επιστημόνων. Η κυβέρνηση άλλωστε στις σχετικές αποφάσεις της επικαλείται τις εισηγήσεις-γνώμες των αντίστοιχων επιτροπών. Οι συγκεκριμένες επιτροπές, λοιπόν, εισηγούνται στους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς και τα κυβερνητικά όργανα για τη λήψη των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού, ενώ από τη νομιμοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης και τη διαφάνεια εξαρτάται η αποδοχή και μη αμφισβήτηση των μέτρων από πλευράς των πολιτών.

»Ωστόσο, δημιουργείται επικίνδυνη σύγχυση σχετικά με το ποια μέτρα αποδίδονται στην “Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες” και ποια στην “Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19”, ενώ και η εργαλειοποίηση των όσων εισηγείται ή δεν εισηγείται η κάθε Επιτροπή αποδεικνύεται καταστροφική. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά κρίσιμο και απαραίτητο να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλα όσα αιτείται στον κ. Κικίλια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25».