646
Η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. Επανέλαβε το αίτημά της να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις στην Ολομέλεια για το πώς καταμετρά τα κρούσματα ο ΕΟΔΥ | Menelaos Myrillas / SOOC

Γεννηματά: Ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή για τον ΕΟΔΥ – ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Τσιόδρας!

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 15:45
Η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. Επανέλαβε το αίτημά της να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις στην Ολομέλεια για το πώς καταμετρά τα κρούσματα ο ΕΟΔΥ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Γεννηματά: Ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή για τον ΕΟΔΥ – ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Τσιόδρας!

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 15:45

«Πέρα από τις διαψεύσεις για τα δημοσιεύματα για την αξιοπιστία των στοιχείων, υπάρχει μία έρευνα που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα αποτελέσματά της». Αυτό σημείωσε η Φώφη Γεννηματά αναφορικά με τις αποκαλύψεις και τις ενστάσεις για τον τρόπο που ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα κρούσματα του κορονοϊού και λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις για την αντιμετώπηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι ανησυχεί και απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό, καθώς –όπως είπε- υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αξιοπιστία των στοιχείων και όλα αυτά κλονίζουν την αξιοπιστία της προς τους πολίτες. «Ελπίζω να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή να απαντήσει. Πρέπει να προλάβουμε, να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση, να αναδείξουμε τα τρωτά, τα προβλήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπους από τον κίνδυνο να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους».

Επισήμανε πως αν η κυβέρνηση είχε κάνει όλα αυτά που έπρεπε, και εμείς λέγαμε, τότε και το δεύτερο κύμα θα είχε καθυστερήσει και δεν θα είχε αυτή την ένταση. Η κυβέρνηση «τρέχει συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις και από τον ιό, δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε, και το πρώτο lockdown αυτό το νόημα είχε, να προετοιμαστεί η χώρα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα», σημείωσε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως δεν υπήρξε μία σωστή προετοιμασία για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τα τεστ και όχι μόνο με την αισχροκέρδεια, που επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, αλλά και με την ποιότητα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα και μέχρι τώρα πιστοποίηση των εργαστηρίων. «Βεβαίως υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότατο ζήτημα, γιατί φαίνεται ότι δεν είχε η κυβέρνηση σαφή και ξεκάθαρα επιδημιολογικά δεδομένα για κάθε περιοχή και γι’ αυτό καθυστέρησε να πάρει τις αποφάσεις», είπε κάνοντας ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, «όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε στη Βουλή». «Προφανώς ο κορονοϊός είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και δεν περιμέναμε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να το αντιμετωπίσει, αλλά μπορούσαμε να είχαμε οργανωθεί καλύτερα», σημείωσε και προσέθεσε: «Αν η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει το σύστημα σωστά και δεν φτάνουν σωστά στοιχεία στην επιτροπή αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης».

Σχετικά με την τήρηση των απαγορευτικών μέτρων, η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όχι μόνο ευθύνη των πολιτών, ενώ για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία δήλωσε ότι αυτό θα το απαντήσουν οι ειδικοί.

Τέλος η κυρία Γεννηματά όταν ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές διεργασίες που συμβαίνουν στο Κίνημα Αλλαγής για την εκλογή ηγεσίας, απάντησε: «Είναι δυνατόν σήμερα, με αυτή την κατάσταση για την υγεία και την οικονομία, να μιλάμε για διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής; Εμείς ασχολούμαστε με τα προβλήματα. Είναι τεράστια. Δουλεύουμε πυρετωδώς εκατοντάδες άνθρωποι, για να παράξουμε τις προτάσεις που καταθέτουμε, και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην βλέπει τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε για να καλύψουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν υπάρχει, και για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο στον τόπο. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ξέρουμε πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα όταν ολοκληρωθεί η ιστορία του κορονοϊού».

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας και Τσιόδρας

Στο μεταξύ, εκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση δημοσίων προσώπων που χειρίζονται την κρίση της πανδημίας του Covid-19 ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής.

Επικαλούμενοι τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν διπλά βιβλία για την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι «προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας» και ως εκ τούτου ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και να δώσουνε εξηγήσεις: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής ιατρικής Σωτήρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.