396
|

Δερμιτζάκης: «Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε σκηνές Ιταλίας»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 09:52

Δερμιτζάκης: «Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε σκηνές Ιταλίας»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 09:52

Με 1.259 ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων και τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 600, όλοι πλέον αναρωτιούνται τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες — άλλωστε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στο δραματικό έκτακτο μήνυμά του την Τρίτη, είπε πόσο φοβάται τον δύσκολο Δεκέμβριο και τον ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο, όταν θα υπάρχουν και οι άλλοι ιοί του αναπνευστικού.

Την σκυτάλη πήρε το πρωί της Τετάρτης ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως φοβάται ότι μπορεί να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας. Τις οποίες, ως γνωστόν, πολίτες και αρχές ξέχασαν κάπου μέσα στην ανεμελιά του πολυδιαφημισμένου ελληνικού καλοκαιριού.

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν από τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δεν φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«“Εκτός ελέγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία τον Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν δύο με τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να “(ξε)φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε.

«Εχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1.259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι, αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τέλειων μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή».

«Ο ένας δρόμος», συνέχισε, «είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας από τους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το λοκντάουν, εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...