268
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΕΡΤ

Τσιόδρας: «Μπορεί να μην μαζεύεται το πράγμα»

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 19:00
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: «Μπορεί να μην μαζεύεται το πράγμα»

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 19:00

Να έχουν πολύ προσεκτικές επαφές και πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας οι νέοι με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συμβούλευσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο φόβος των ειδικών είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κορονοϊού θα ανέβει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και αυτό θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για το σύστημα υγείας, το οποίο είναι ακόμη και αυτή τη στιγμή πιεσμένο. Οι νέοι, όπως εξήγησαν, είναι επακόλουθο να έχουν επαφές με τους μεγαλύτερους και να αυξηθεί απότομα ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτός είναι ένας από τους λόγους που έκανε παρέμβαση την Τρίτη στην ενημέρωση των 6 μ.μ.

«Σε δύο με τρεις εβδομάδες η διασπορά στους νέους, θα φανεί στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’ αυτό και είμαστε μαζί σας σήμερα. Μπορεί να μην μαζεύεται το πράγμα. Γιατί όντως αυτό δείχνει η κατάσταση», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα, από 3% πριν από 15 μέρες και μέρα με τη μέρα ανεβαίνει. «Το CDC έχει θέσει όριο το 4% και ελπίζω να μπορέσουμε να το κατεβάσουμε όλοι μαζί», είπε ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, αλλά και αυτής που θα ακολουθήσει, ήταν το παράδειγμα που ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς: «στη Θεσσαλονίκη ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 28 πριν από πέντε ημέρες, σήμερα έχει πάει στο 34. Κάτι που καταγράφει την αύξηση νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Πτώση θερμοκρασίας

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται και από την πτώση της θερμοκρασίας της επόμενες ημέρες. «Η θερμοκρασία παίζει ρόλο 20% στην αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας R», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...