296
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Πάντως δεν κέρδισα...» | EPA/ROBERT SCHLESINGER

Ο Σόιμπλε δεν παραδέχεται την ήττα του – αδειάζει τη νέα αρχηγό του CDU

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 12:29
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Πάντως δεν κέρδισα...»
|EPA/ROBERT SCHLESINGER

Ο Σόιμπλε δεν παραδέχεται την ήττα του – αδειάζει τη νέα αρχηγό του CDU

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 12:29

Είκοσι πέντε ημέρες. Τόσες άντεξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην ταράξει την εσωκομματική γαλήνη των Χριστιανοδημοκρατών μετά την επικράτηση της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην κούρσα διαδοχής της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο οποίος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μερτς για την αρχηγία του CDU, προχώρησε σε μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση της νέας αρχηγού του κόμματος, λέγοντας ότι δεν έχει καμία προτεραιότητα για να διεκδικήσει για λογαριασμό των Χριστιανοδημοκρατών την καγκελαρία το 2021.

Σε συνέντευξή του στο Stern, ο Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το θέμα του υποψηφίου του CDU για την καγκελαρία, δείχνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τον παρεμβατικό του ρόλο μολονότι η επικράτηση της Κραμπ-Κάρενμπαουερ στο τελευταίο συνέδριο θεωρήθηκε προσωπική του ήττα.

Στην ερώτηση αν η νέα πρόεδρος του κόμματος έχει εκ της θέσεώς της μια προνομιακή προτεραιότητα να είναι η ίδια υποψήφια για την καγκελαρία όταν γίνουν εκλογές, ο Σόιμπλε απάντησε: «Προνομιακή προτεραιότητα; Δεν μου αρέσουν αυτές οι προδιατυπωμένες φράσεις. Θα συμφωνηθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή…».

Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι ο Μερτς είναι ο σωστός άνθρωπος για το κόμμα. «Ποτέ δεν αμφέβαλα ότι ο Φρίντριχ Μερτς είναι πρόθυμος να αγωνιστεί για τη δημοκρατία στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και δεν αμφιβάλλω ούτε για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα την υποψηφιότητας του «προστατευομένου» του για την καγκελαρία.

Ερωτηθείς εάν η ήττα του Μερτς ήταν και δική του, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν με θίγει ιδιαίτερα, εάν εννοείτε αυτό. Πάντως δεν κέρδισα».

Ο Σόιμπλε τάχθηκε επίσης κατά της πρόωρης διάλυσης του Μεγάλου Συνασπισμού και κατά των πρόωρων εκλογών. «Αυτός ο Μεγάλος Συνασπισμός θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά για άλλα τρία χρόνια. Δεν πρέπει να κάνουμε συνεχώς νέες εικασίες για το πότε θα λήξει. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στα ουσιώδη θέματα. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε συζητήσεις σε θέματα προσώπων. Αυτά αφορούν μόνο την προσωπική ικανοποίηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...