542
Η 56χρονη Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ νέα πρόεδρος του CDU | Reuters

Λάτρης των AC/DC, πιστή Καθολική, διάδοχος της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 07:50
Η 56χρονη Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ νέα πρόεδρος του CDU
|Reuters

Λάτρης των AC/DC, πιστή Καθολική, διάδοχος της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2018, 07:50

Μια… «μεταλού» στο θώκο των Χριστιανοδημοκρατών.

Μια «βιβλιοφάγος», λάτρης της χαρντ-ροκ μουσικής και των παραδοσιακών γερμανικών χορών, με έφεση στις κρεατόσουπες.

Και μια ενίοτε μοντέρνα γυναίκα που σε κάποια σημεία της ζωής της επιλέγει να αναδιπλώνεται σε πιο συντηρητικές απόψεις.

Αυτά είναι κάποια από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της 56χρονης Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία εξελέγη διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU).

Η τέως γενική γραμματέας του CDU γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του – μικρότερου – γερμανικού κρατιδίου Σάαρλαντ.

Κόρη λυκειάρχη, η Κραμπ-Καρενμπάουερ μεγάλωσε σε μια αυστηρή, ρωμαιοκαθολική οικογένεια, πηγαίνοντας στην εκκλησία κάθε Κυριακή και νηστεύοντας αυστηρά το κρέας τις Παρασκευές, ενώ έχει ζήσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της στο Πιούτλινγκεν, μια πόλη πληθυσμού 20.000 ανθρώπων.

Η «ΑΚΚ», όπως είναι γνωστή στη χώρα της, λόγω του δύσκολου ονόματός της, σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990) στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν ενώ έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ήδη από τα πρώτα φοιτητικά της χρόνια, το 1981.

Όπως έχει εξομολογηθεί αρχικά σκόπευε να γίνει μαία, αργότερα δασκάλα, αλλά έπειτα μπήκε στο CDU από τα 18 της και συνέχισε σπουδάζοντας πολιτικές επιστήμες και νομικά.

Το 1998 έγινε μέλος της ομοσπονδιακής Βουλής.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Μάλιστα, ως πρωθυπουργός διοργάνωνε συχνά τον «πρωινό καφέ με την Ανεγκρέτ», στον οποίο οι πολίτες μπορούσαν να την συναντήσουν και να συζητήσουν μαζί της τα προβλήματά τους.

Η κυρία Κραμπ-Κάρενμπάουερ υπηρέτησε ως επίτροπος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για Πολιτιστικά θέματα στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Γαλλογερμανική Συνεργασία μεταξύ 2011 και 2014.

Δεν ασχολείται με social media γιατί προτιμά να… ρουφάει βιβλία

Δεν είναι ιδιαιτέρως ενεργή στα social media και προτιμά να μην κάνει αναρτήσεις ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο χορός και η μουσική.

Δηλώνει φανατική των AC/DC… εξ’ απαλών ονύχων, ενώ ήταν διάσημη στο κρατίδιό της μεταξύ άλλων και επειδή κάθε χρόνο στο Καρναβάλι εμφανιζόταν ως «Γκρέτελ» ή καθαρίστρια του Κοινοβουλίου και έδινε συνεντεύξεις υποδυόμενη τον συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Ιδίως όμως διαβάζει πολύ, «ρουφώντας» με μανία ό,τι βιβλία πέσει στα χέρια της και περηφανεύεται δημοσίως για την κρεατόσουπα που φτιάχνει.

Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό ορυχείων Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά.

Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της, αποδεικνύοντας πως είναι μια μοντέρνα μητέρα και σύζυγος.

«Ο σύζυγός μου και εγώ», έχει πει «είχαμε μια πολύ ρεαλιστική συμφωνία από την αρχή: Όποιος κερδίζει τα περισσότερα δουλεύει φουλ τάιμ. Έτσι ανταλλάξαμε τους κλασικούς ρόλους».

Ωστόσο, σχετικά με κοινωνικά ζητήματα αποδεικνύεται ενίοτε εξαιρετικά συντηρητική, καθώς έχει αντιταχθεί στη διαφήμιση υπέρ των εκτρώσεων, ενώ το 2015 προκάλεσε μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση υποστηρίζοντας ότι το πράσινο φως στους γάμους ομοφυλοφίλων μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην αιμομιξία και την πολυγαμία.

Παρόλο που στήριξε την Μέρκελ για το μεταναστευτικό κι έχει ταχθεί υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τη Γερμανία, ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι «το φθινόπωρο του 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί» και προκρίνει την εντατικοποίηση των απελάσεων και την αυστηρότερη συμπεριφορά προς όσους πρόσφυγες εξαπατούν τις αρχές στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν άσυλο.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική, έχει προειδοποιήσει για τυχόν εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο και τη διασυνοριακή συγκοινωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...