558
Η Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ χαιρετά τους συνέδρους του CDU ενώ η Μέρκελ χειροκροτεί ικανοποιημένη | Reuters

Ηττα Σόιμπλε: Νέα πρόεδρος του CDU η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 17:58
Η Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ χαιρετά τους συνέδρους του CDU ενώ η Μέρκελ χειροκροτεί ικανοποιημένη
|Reuters

Ηττα Σόιμπλε: Νέα πρόεδρος του CDU η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 17:58

Από γυναίκα σε γυναίκα, από το Κέντρο πάλι στο κέντρο. Η νέα ημέρα στη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία αποδείχθηκε τελικά υπόθεση της Ανγκελα Μέρκελ και όχι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που διψούσε για εκδίκηση.

Η εκλεκτή της καγκελαρίου, η 56χρονη Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, εξελέγη νέα αρχηγός του CDU και η Ευρώπη μπορεί κάπως να ανασάνει πιο ήσυχη. Η πολιτική συγκατοίκηση της νέας προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών με την καγκελάριο στην εξουσία στο Βερολίνο προβλέπεται ομαλή και σίγουρα πιο στέρεη σε σχέση με το ενδεχόμενο να είχε επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές της Παρασκευής στο Αμβούργο ο άνθρωπος του Σόιμπλε, ο σκληροπυρηνικός και μακροχρόνιος εχθρός της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι χάρη στη νίκη της Κραμπ-Καρενμπάουερ, η παραμονή της Μέρκελ στην καγκελαρία έως τη λήξη της θητείας της, το 2021, δεν θα αμφισβητηθεί. Η διάδοχός της έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή της καγκελαρίου και η ατζέντα της θεωρείται κεντρώα, κοντά στις αρχές της Μέρκελ και σίγουρα πιο κεντρώα από τις πολύ «δεξιές» θέσεις με τις οποίες διεκδίκησαν την αρχηγία κατ’ αρχάς ο Μερτς και δευτερευόντως ο νεαρός Γενς Σπαν.

Ο πρώτος γύρος της εσωκομματικής διαδικασίας έδωσε στην εκλογή του νέου αρχηγού του CDU χαρακτήρα θρίλερ.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ αναδείχθηκε μεν πρώτη, αλλά οι 450 ψήφοι που έλαβε (ποσοστό 45,05%) ήταν 50 λιγότεροι από όσο της χρειάζονταν. Από την πλευρά του ο Μερτς έλαβε 392 ψήφους και το 39,2%. Δεδομένου ότι ο νικητής αναδεικνύεται με το 50% συν μία ψήφο, το ερώτημα ήταν που θα κατέληγαν οι ψήφοι του τρίτου, Γενς Σπαν, (που έλαβε 157 ψήφους, ποσοστό 15,7%).

Η Μέρκελ ψηφίζει (Reuters)

Το αποτέλεσμα του β’ γύρου έδειξε τον διχασμό του CDU. H Κραμπ-Καρενμπάουερ πήρε 517 ψήφους (51,75%) ενώ ο Μερτς έλαβε 482 ψήφους (48,2%).

Η νέα πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών ανάμεσα στους ηττημένους. Τον Γενς Σπαν που ως 36χρονος άφησε παρακαταθήκη για το μέλλον και τον 63χρονο Φρίντριχ Μερτς που είδε τη γερμανική πολιτική ιστορία να του ξαναγυρνά την πλάτη (Reuters)

Ουσιαστικά 18 σύνεδροι έκριναν το αποτέλεσμα και αυτό θα είναι το πρώτο δύσκολο στοίχημα για τη νέα πρόεδρο: να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, ενώσω η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχίζεται όπως και οι διαρροές ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σε κάθε περίπτωση είναι η στιγμή της Κραμπ-Καρενμπάουερ να δικαιώσει το προσωνύμιό της: «Μέρκελ του Σάαρλαντ». Και το 2021, αυτή η ρωμαιοκαθολική μητέρα τριών παιδιών από το Σάαρ να προσπαθήσει να διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος 

H νέα αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 διετέλεσε βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζάαρλαντ, από το 2000 έως το 2011 υπουργός σε διάφορα τοπικά υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018 εξελέγη γενική γραμματέας του κόμματος, κατόπιν προτάσεως της Ανγκελα Μερκελ, με συντριπτικό ποσοστό (98,87%).

Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Σπούδασε στην Τρίερ και στο Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Στους Χριστιανοδημοκράτες εντάχθηκε από τα μαθητικά της χρόνια κιόλας, το 1981. Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός, η μουσική, η ανάγνωση.