754
Ασπασμός με... αστερίσκους από τον Νίκο Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα | INTIMEnews

Ο Κοτζιάς αγάπησε ξανά τον Τσίπρα: Στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αρκεί να…

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 15:01
Ασπασμός με... αστερίσκους από τον Νίκο Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα
|INTIMEnews

Ο Κοτζιάς αγάπησε ξανά τον Τσίπρα: Στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αρκεί να…

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 15:01

Τη στήριξη του «Πράττω» στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κίνησης της οποίας προΐσταται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρά την πρόσφατη δοκιμασία που πέρασε η σχέση των δύο ανδρών.

Η εντύπωση ολοκληρωτικής ρήξης που δόθηκε μετά τη  σκληρή ανακοίνωση του «Πράττω» για την πολιτική Τσίπρα στη Θράκη και την αποπομπή του κ. Κοτζιά από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε (περισσότερα ΕΔΩ), φαίνεται να ξεπεράστηκε για το κοινό καλό (ή μπορεί και να μην υπήρξε ποτέ)  και πλέον με την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής τίθεται εκ νέου το πλαίσιο της συνεργασίας τους και στις επόμενες εκλογές.

«Αφετηρία μας σήμερα, είναι ότι θα ψηφίσουμε και θα στηρίξουμε σε αυτές τις εθνικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Μας ενδιαφέρει η ήττα της ΝΔ, του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού τόσο στις επικείμενες ευρωεκλογές, όσο και στις βουλευτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αποφασιστικής σημασίας η μάχη ενάντια στην αποχή», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απόφασης, ενώ ειδικά για τις ευρωεκλογές δηλώνεται ότι «ψηφίζουμε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι για αρκετούς από τους υποψηφίους έχουμε κριτική άποψη».

Η Κίνηση υπό τον Νίκο Κοτζιά τάσσεται υπέρ της συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Αριστερής Παράταξης, αλλά και μίας κυβέρνησης διαφορετικής από την «κυβέρνηση Σωτηρίας» (σ.σ. με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ).

«Οι σύγχρονοι κηφήνες είναι οι εχθροί μας» αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του Πράττω και «αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Ένα κοινωνικό μέτωπο που θα βρει και την πολιτική του έκφραση, την πατριωτική αριστερά, τη δημοκρατική προοδευτική σοσιαλιστική παράταξη». Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώνει ότι τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών και πατριωτικών δυνάμεων και με αυτήν τη λογική -τονίζει- θα κινηθεί και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναλυτικά η αναφορά για τις εθνικές εκλογές

Το ΠΡΑΤΤΩ συζήτησε με το ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές. Αναμένονται οι έγκαιρες απαντήσεις. Το κύριο που ενδιαφέρει το ΠΡΑΤΤΩ είναι η προγραμματική συμφωνία. Στο προεκλογικό πρόγραμμα μιας προοδευτικής συμμαχίας πρέπει να περιληφθούν ζητήματα που συνδέονται με τον πατριωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να έχει η ελληνική αριστερά. Εθνικά ζητήματα και ανάλογα παιδείας, υγείας και του πολύ υποβαθμισμένου στις μέρες μας πολιτισμού. Επίσης, την ανάγκη να δυναμώσουμε τη δημοκρατία και ιδιαίτερα τα του εκδημοκρατισμού του κράτους, πριν από όλα τη διασφάλιση του ελέγχου σειράς υπηρεσιών από το κοινοβούλιο.

Αυτό που απαιτούμε από όποιον θέλει να συνεργαστεί μαζί μας είναι ο σεβασμός του άλλου. Η συνυπολόγιση των ιδιαίτερων θέσεων και της φυσιογνωμίας του ενός από τον άλλο. Είναι, επίσης, ο σεβασμός στις κοινές δράσεις του χθες και η μη εξίσωση της οργανωμένης συμπόρευσης με τις συνεργασίες που προκύπτουν τώρα με μεμονωμένα άτομα, ανθρώπους που στήριξαν μέχρι χθες τις δυνάμεις του κατεστημένου. Για όλα αυτά, υπομονετικά περιμένουμε απαντήσεις.

Αφετηρία μας σήμερα, είναι ότι θα ψηφίσουμε και θα στηρίξουμε σε αυτές τις εθνικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Μας ενδιαφέρει η ήττα της ΝΔ, του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού τόσο στις επικείμενες ευρωεκλογές, όσο και στις βουλευτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αποφασιστικής σημασίας η μάχη ενάντια στην αποχή. Στην απογοήτευση. Στην αποστροφή προς την πολιτική γενικότερα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική συμφωνία με την οποία θα διατηρείται ως κόρη οφθαλμού η αυτοτέλεια και αυτονομία μας.

Η θέση μας για τις επόμενες εκλογές δεν είναι λευκή επιταγή, ούτε αορίστου χρόνου. Θα δούμε και θα κρίνουμε. Εναλλακτικές πάντα δημιουργούνται στη ζωή και μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτές. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μας θέση. Είναι χιλιάδων πολιτών. Είμαστε διαφορετικοί σε έναν κοινό αγώνα με φίλους. Έχουμε αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος. Της σοβαρότητας. Της αλληλεγγύης. Της συμπεριφοράς.

Εκείνο που προέχει σήμερα για το ΠΡΑΤΤΩ είναι μια δημοκρατική νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πως θα εξασφαλίσουμε την παρουσία μας στις μικρές και μεσαίες πόλεις με αντιδημάρχους και δημάρχους, ενώ στις μεγάλες με δημοτικούς συμβούλους, όπως και στις περιφέρειες.

Ανάμεσα σε άλλα, στο κείμενο της απόφασης η Κίνηση υπό τον Νίκο Κοτζιά υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να διστάζει να σχολιάσει δηκτικά πως «δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Αριστερά που νόμιζαν ότι τους βολεύει να μοιράζεται η ύβρις σε μας και η δόξα σε εκείνους».

Στο ίδιο πλαίσιο  καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επειδή -όπως αναφέρεται- «επέτρεψε στους ΑΝΕΛ να διευκολύνουν τα φασιστικά κόμματα και την ΝΔ να ταχθούν ενάντια της Συμφωνίας», αλλά και ανοχή από την κυβερνητική πλειοψηφία «απέναντι στον ‘Εθνικό Συκοφάντη’ (όπως αποκαλεί τον πρώην συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο), αφήνοντάς τον επί μήνες να κάνει καμπάνια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών με ορολογία αντίστοιχη εκείνης της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών κύκλων της ΝΔ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...