768
Τσίπρας και Κοτζιάς στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπ. Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 2018. Ενα νέο επεισόδιο στις σχέσεις τους ξεκίνησε μόλις | SOOC

Ρήξη Μαξίμου – «Πράττω» με φόντο την πολιτική στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 17:53
Τσίπρας και Κοτζιάς στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπ. Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 2018. Ενα νέο επεισόδιο στις σχέσεις τους ξεκίνησε μόλις
|SOOC

Ρήξη Μαξίμου – «Πράττω» με φόντο την πολιτική στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 17:53

Με βαρύτατες αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα στη Θράκη, την οποία εγκαλεί ότι παραδίδει τις μειονότητες των Πομάκων, των Ρομά και των Αλεβίτων στο τουρκικό προξενείο, η κίνηση «Πράττω» επιτίθεται κατά του Μαξίμου, κλιμακώνοντας καθώς φαίνεται την ένταση που υποβόσκει μεταξύ των δύο πλευρών από την εποχή που ο Νίκος Κοτζιάς εξωθήθηκε σε παραίτηση από το υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η κίνηση της οποίας ηγείται ο κ. Κοτζιάς, γνωστοποίησε την παραίτηση τριών μελών της που κατείχαν έως σήμερα δημόσια αξιώματα.

Ως αιτία εμφανίζεται η πολιτική της κυβέρνησης στη Θράκη αλλά στο κείμενο υπενθυμίζονται πολλά άλλα σημεία τριβής μεταξύ της ομάδας του κ. Κοτζιά με την ομάδα του Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, το «Πράττω» «υπενθυμίζει» στην κυβέρνηση –απευθυνόμενο ουσιαστικά, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό– ότι τα μέλη του έχουν στηρίξει την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο πολιτικό κόστος που είχε με τη Συμφωνία των Πρεσπών (με την παραίτηση του κ. Κοτζιά από την θέση του υπουργού Εξωτερικών), αλλά και στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Η κίνηση μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι οι παραιτήσεις των τριών μελών τους που απαιτήθηκαν από το Μαξίμου ενδέχεται να υποκινήθηκαν από την Κουμουνδούρου επειδή το «Πράττω» επιμένει να αποτελεί ξεχωριστή οντότητα και οργάνωση, συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα νέο επεισόδιο στις ήδη περίεργες σχέσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τον επί τριάμισι χρόνια υπουργό του των Εξωτερικών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το «Πράττω» έχει συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2011, όταν ακόμη η Κουμουνδούρου είχε μια εκλογική απήχηση της τάξεως του 4,60%.

Η ανακοίνωση του «Πράττω»

Σήμερα το πρωί δόθηκαν στην κυβέρνηση οι παραιτήσεις των τριών μελών του ΠΡΑΤΤΩ, των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις. Παραιτήσεις που ζητήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Μαξίμου με έωλα επιχειρήματα.

Η απαίτηση αυτή είναι για μας αδικαιολόγητη. Είναι ανεξήγητη έναντι της κίνησής μας, του πιο παλιού και σταθερού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το γεγονός ότι αποτελούμε και θα παραμείνουμε μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα και οργάνωση, η οποία από το 2011 εξέφραζε και εκείνη τη στροφή της κοινωνίας στα αριστερά και συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδικαιολόγητη απαίτηση του Μαξίμου είναι αντίθετη με τη στάση που κράτησε το ΠΡΑΤΤΩ ως κυβερνητικός εταίρος. Στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια όλα τα μέλη του ΠΡΑΤΤΩ στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες. Ουδέποτε της έκαναν από θέσεις ευθύνης δημόσια κριτική. Ούτε την άφησαν ακάλυπτη. Ασφαλώς και διατήρησαν τις ιδιαίτερες απόψεις τους ως μέλη ενός πατριωτικού αριστερού κινήματος.

Η μόνη διαφορά που εκδηλώθηκε δημόσια, και όχι με ευθύνη μας, κάθε άλλο, αφορούσε τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον τότε κυβερνητικό εταίρο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ζήτημα στο οποίο δικαιώθηκε το ΠΡΑΤΤΩ. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση μας για την αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτέλεσαν, με μεγάλο κόστος για την κίνησή μας, τον καταλύτη για την στροφή προς την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να υπογραμμίσουμε στον κυβερνητικό μηχανισμό να μην εμφανίζει θέματα πολιτικής ως προσωπικά προβλήματα. Ότι η υπόγεια πολεμική που δεχόμαστε, είναι αδικαιολόγητη και συχνά πολιτικά λανθασμένη.

Τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό.

Επειδή η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της κυβέρνησης και της αριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη, θέλουμε να επαναλάβουμε: είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων.

Ως ΠΡΑΤΤΩ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στην FUEN ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του προξενείου.

Το ΠΡΑΤΤΩ αταλάντευτα θα παραμείνει στο μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη δεξιά και στην ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού».