420
O Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» το πρωί της Τρίτης | MegaTV

O κορονοϊός θα κρίνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης;

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 09:37
O Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» το πρωί της Τρίτης
|MegaTV

O κορονοϊός θα κρίνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης;

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 09:37

Τον προβληματισμό του για αναταράξεις στην πορεία της οικονομίας εξαιτίας του κορονοϊού, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μάλιστα, ενώ είπε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει μείζων αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής» θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση «μέρα μέρα».

«Εχουμε μπροστά μας και μια περίοδο που πρέπει να δούμε και πώς θα εξελιχθούν και υγειονομικά τα πράγματα λόγω του κορονοϊού» ήταν η απάντηση του κ. Σκυλακάκη, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» την Τρίτη, όταν ρωτήθηκε αρχικά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και το πόσα χρήματα θα απομείνουν για τη λεγόμενη «13η σύνταξη».

Ηταν μια διατύπωση-έκπληξη καθώς έως τώρα δεν είχε ειπωθεί από κυβερνητικά στελέχη ότι η ασθένεια Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη όσον αφορά ιδίως τα προαναγγελθέντα μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Ως γνωστόν, η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί πρωθυπουργική δέσμευση, αλλά το μέγεθός της θα κριθεί από τα δεδομένα του Μεσοπρόθεσμου που θα συναχθεί τον προσεχή Μάιο.

Μετρώντας πολύ τα λόγια του σχετικά με το κόστος του ξεσπάσματος του κορονοϊού, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «για την ώρα είναι πολύ μικρή η επιπλέον δαπάνη, αλλά, ξέρετε, σε αυτό το φαινόμενο μπορείς να πας σε δύο δρόμους: ή να ελεγχθεί διεθνώς ή να μην ελεγχθεί».

Στην επακόλουθη παρατήρηση, από τον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο, ότι έτσι όπως το θέτει μπορεί «να πάνε πίσω» οι προαναγγελθείσες φοροελαφρύνσεις, όπως π.χ. η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει μείζων αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής με βάση αυτά που γνωρίζουμε και όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Και κυριολεκτικώς πηγαίνουμε μέρα μέρα, κι εγώ προσωπικά κοιτάω την πορεία του ιού μέρα μέρα, γιατί άλλες μέρες φαίνεται να ξεφεύγει και άλλες μέρες φαίνεται να “μαζεύει”. Σήμερα είχαμε ελάχιστα νέα κρούσματα στην Ιταλία, που είναι ένα καλό νέο».

Στην ερώτηση για το πόσο «οχυρωμένη» είναι η ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι ενώ στο Μιλάνο –επίκεντρο του προβλήματος– το χρηματιστήριο υποχώρησε 5%, στην Αθήνα η χρηματαγορά κατέρρευσε και έχασε 8,30%, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε: «Το θέμα δεν είναι πόσο οχυρωμένη είναι. Είναι ότι εμείς βρισκόμαστε σε μία φάση δυναμικής ανάκαμψης, και πάντα μια ανάκαμψη είναι πιο ευάλωτη από τη στασιμότητα στις οικονομικές εξελίξεις. Η ανάκαμψη είναι βασισμένη σε προσδοκίες… Και σημειώστε ότι η δική μας οικονομία χρειάζεται περισσότερο τον τουρισμό».

Στην παρατήρηση ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα με τους τουρίστες από την Κίνα και ότι ενδεχομένως να προκύψει μεγαλύτερο αν γενικά ο κόσμος σταματήσει να ταξιδεύει, ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε: «Αυτό θα το δούμε, εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση… Στη ζωή όλα τα σενάρια είναι πιθανά»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...