461
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιτέθηκε στην Τερέζα Μέι. Και όταν του είπαν για την ηλικία του, εκείνος απάντησε: «Οι εξηντάρηδες είναι οι νέοι σαραντάρηδες» | REUTERS/Peter Nicholls

Ο Κόρμπιν παρομοιάζει την Μέι με τον Ερρίκο Η’

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2016, 09:20
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιτέθηκε στην Τερέζα Μέι. Και όταν του είπαν για την ηλικία του, εκείνος απάντησε: «Οι εξηντάρηδες είναι οι νέοι σαραντάρηδες»
|REUTERS/Peter Nicholls

Ο Κόρμπιν παρομοιάζει την Μέι με τον Ερρίκο Η’

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2016, 09:20

Με έναν από τους πιο σκληρούς βρετανούς ηγεμόνες, τον Ερρίκο Η’ που βασίλεψε τον 16ο αιώνα, παρομοίασε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με αφορμή την άρνηση της τελευταίας να δεσμευτεί ότι η τελική συμφωνία για τους όρους του Brexit θα έλθει για έγκριση στο Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στον Guardian ο Κόρμπιν είπε ότι η πρωθυπουργός «δεν μπορεί να κρύβεται για αυτό το θέμα πίσω από τον Ερρίκο και τα θεία δικαιώματα της εξουσίας των βασιλέων. Η ιδέα ότι όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό η Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιούσε τη βασιλική προνομία για να παρακάμψει το Κοινοβούλιο είναι εντυπωσιακή».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λόγο για την τελική συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν είναι δυνατόν να μην έχει και το βρετανικό.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι εξακολουθεί να επεξεργάζεται την θέση της με την οποία θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την έξοδο της χώρας από την Ενωση. Εχει προαναγγείλει την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 για τον Μάρτιο του 2017, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ως τον Μάρτιο του 2019, αν και είναι πιθανό το όλο θέμα να μην έχει επιλυθεί ούτε ως τότε.

erikosteres
Πεντακόσια χρόνια διαφορά. O Ερρίκος Η’ και η Τερέζα Μέι.

Ο Ερρίκος Η’, γνωστός ως σήμερα για τις γυναίκες του και το πώς κάποιες από αυτές εκτελέστηκαν, κυβέρνησε με σκληρότητα από το 1509 έως το 1547. Ηταν όμως και άνθρωπος που διέρρηξε τις σχέσεις της Αγγλίας με το Βατικανό και την πανίσχυρη τότε Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Επρόκειτο δε για τον πατέρα της Ελισάβετ Α’, η βασιλεία της οποίας ακόμα και σήμερα θεωρείται μια χρυσή εποχή της μοναρχίας στη χώρα.

Πέραν των ιστορικών αναφορών, ο Κόρμπιν υπερασπίζεται τα οφέλη από τη μετανάστευση Ευρωπαίων στη Βρετανία, η οποία, όπως λέει, συνεισέφερε σε τεράστιο βαθμό στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη βιοτεχνία και τη γεωργία.

Εξέφρασε ακόμη και τον σκεπτικισμό του για τα σχέδια της κυβέρνησης για υιοθέτηση ενός συστήματος χορήγησης βίζας εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα και με δεδομένες τις μάλλον μέτριες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις, ο Κόρμπιν προσπάθησε να ενισχύσει την θέση του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν θα επιστρέψουν σε ενεργό κοινοβουλευτικό ρόλο άτομα όπως ο Τόνι Μπλερ, όχι τουλάχιστον όσο είναι ο ίδιος αρχηγός του κόμματος.

Είχε τέλος και ένα μάλλον αισιόδοξο μήνυμα για τους συνομηλίκους του ηγέτες.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους του πως θα παραιτηθεί το 2019 λόγω ηλικίας (σήμερα είναι 67 ετών), παρατήρησε: «Η λέξη “φίλοι” είναι πολύ χαλαρή στις ημέρες μας. Ποτέ δεν το είπα αυτό. Αυτή είναι η εποχή των εξηντάρηδων, δείτε τον Τραμπ, την Κλίντον, τον Σάντερς, την Ανγκελα Μέρκελ. Οι εξηντάρηδες είναι οι νέοι σαραντάρηδες, εγώ παραμένω σε φόρμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...