359
Από τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι στην G20, τον Σεπτέμβριο του 2016 | REUTERS

Oι ΗΠΑ απελαύνουν 35 ρώσους διπλωμάτες για τις κυβερνοεπιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 22:16
Από τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι στην G20, τον Σεπτέμβριο του 2016 | REUTERS

Oι ΗΠΑ απελαύνουν 35 ρώσους διπλωμάτες για τις κυβερνοεπιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 22:16

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι ΗΠΑ επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία με την κατηγορία της κυβερνοεπίθεσης την ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών ώστε να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και στο προξενείο της χώρας στο Σαν Φρανσίσκο χαρακτηρίστηκαν «persona non grata» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς κρίθηκε ότι ενήργησαν με τρόπο «που δεν συνάδει με το διπλωματικό τους καθεστώς».

Οι ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν δυο ρωσικά συγκροτήματα κατοικιών στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία βλάπτουν την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Κονσταντίν Ντολγκόφ, σε μία πρώτη αντίδραση της Μόσχας μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον για την απέλαση των ρώσων αξιωματούχων. Ο κ. Ντολγκόφ χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το πήγε ένα (επικίνδυνο) βήμα παρακάτω. «Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία πλήττουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα δώσει εντολή να επιβληθούν αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις». Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.

Δείτε το σχετικό έγγραφο που εξασφάλισε ο Μπεν Τζέικομπς του Guardian

H υποψήφια των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία είχε κατηγορήσει ανοιχτά τη Μόσχα ότι βρισκόταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις, με στόχο τη διαρροή στοιχείων της ιδίας και αξιωματούχων του κόμματος για να επωφεληθεί ο πιο «φιλικός» προς τη Ρωσία Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επίσης τόσο από τη αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA όσο και από την  Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). «Αν υπήρχε θέμα ζήτημα κυβερνοεπίθεσης η NSA θα το γνώριζε, και επίσης θα ήξερε και τον αποστολέα αλλά και τον παραλήπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ray McGovern, πρώην αναλυτής της CIA.

Επίσης, η Ρωσία έχει κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα ότι ενεργεί από φθόνο και έχει υποσχεθεί αντίποινα.

Είναι προφανές ότι το θέμα δεν έληξε με την εκλογή Τραμπ στον αμερικανικό προεδρικό θώκο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...