517
Οι προνοητικοί έκλεισαν εγκαίρως βιβλία... | INTIMENEWS

H ντροπή της τελευταίας στιγμής

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 29 Δεκεμβρίου 2016, 21:30
Οι προνοητικοί έκλεισαν εγκαίρως βιβλία...
|INTIMENEWS

H ντροπή της τελευταίας στιγμής

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 29 Δεκεμβρίου 2016, 21:30

Εργάζομαι περίπου τριάντα χρόνια. Εννοείται ασφαλίστηκα για πρώτη φορά πριν το 1993 και έχω μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Χωρίς μπλοκ δεν πας πουθενά. Ξέρετε πολλούς που να προσφέρουν ασφάλιση και συμβάσεις; Αλλά ακόμα και αν θέλουν, η προσφορά τους μπορεί να μείνει χωρίς αντίκρισμα. Οι εργαζόμενοι στα sites δεν μπορούν να ασφαλιστούν στο Ταμείο των δημοσιογράφων. Εξωφρενικό, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Οσοι έχουμε μπλοκάκι θεωρούμαστε για την Eφορία ελεύθεροι επαγγελματίες. Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο προβλέπει τη θέσπιση αλλαγών στο ύψος των κρατήσεων και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται. Θα έχετε παρατηρήσει ότι τις τελευταίες μέρες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες συνωστίζονται στις Εφορίες προκειμένου να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών, έτσι ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι έκλειναν τα βιβλία τους στα τυφλά, οδηγούμενοι από την εμπειρία που λέει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές προς το καλύτερο. Το ακριβές πλαίσιο περιγράφεται από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Όμως η εγκύκλιος  δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Το απόγευμα της Πέμπτης. Οχι ηλεκτρονικά, αλλά σε φωτογραφίες από κινητό. Και τι κάνεις αν δεν σε συμφέρει το νέο πλαίσιο; Αν δεν θέλεις να σε βρει το νέο έτος ως ελεύθερο επαγγελματία, έχεις μόλις μία εργάσιμη για να πας στην Εφορία ή στον ΟΑΕΕ, μαζί με ένα μαχαίρι για να κόψεις το επάγγελμα, τα βιβλία και τον λαιμό σου. Εναλλακτικά, μπορείς να το κάνεις ως το τέλος Ιανουαρίου, αρκεί να μην ασκήσεις το επάγγελμα. Στο μεταξύ μπορεί να εκκρεμούν συμβάσεις ή συμφωνίες που πρέπει να υπογράψεις.

mobile
Η εγκύκλιος όπως κυκλοφόρησε: σε φωτογραφίες…

Διαβάζω την εγκύκλιο και δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει για την περίπτωση μου. Χρειάζομαι κάποιον που καταλαβαίνει τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά και γνωρίζει τους σχετικούς νόμους να μου εξηγήσει τι στο διάολο σημαίνουν όλα αυτά. Και όλο αυτό το θεωρώ ξεφτίλα, μία λερωμένη πατσαβούρα στη μούρη μου. Πρώτον γιατί μετά από τόσα χρόνια φόρων και εισφορών απαιτώ να μου κοινοποιούν με σαφή και επεξηγηματικό τρόπο τι θα αλλάξει στα επαγγελματικά και ασφαλιστικά μου. Και δεύτερον, η μεθόδευση της τελευταίας στιγμής με εξοργίζει, καθώς το κράτος που γενναιόδωρα συντηρώ με τους φόρους μου, συμπεριφέρεται σαν μικροαπατεώνας, σαν κοινό λαμόγιο. Μα, προτελευταία μέρα του χρόνου; Δεν ντρέπεστε; Τι και αν υπάρχει η δυνατότητα για διακοπή τον Ιανουάριο; Είναι δυνατόν να μη ξέρεις σήμερα πώς θα δουλεύεις την επόμενη χρονιά;
Και, βλέπετε, δεν είμαστε και η χώρα που έχεις ελπίδα δικαίωσης αν κινηθείς δικαστικά εναντίον τους καθώς, πέρα από το ανήθικο και το αντιδεοντολογικό του πράγματος, ίσως υπάρχει και ενδεχόμενος δόλος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου –δεν ξέρω νομικά για να το περιγράψω. Αφήστε που πολλοί από όσους πήγαν στις Εφορίες αυτές τις μέρες έχουν να λένε για τον υπηρεσιακό ζήλο που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τις ελλείψεις σε χαρτιά και βιβλία. Κατά τα λοιπά είναι όλα μηχανογραφημένα στο taxis…

Και, στην τελική, τι νομίζετε ότι θα κάνουν οι περισσότεροι από όσους έκλεισαν την επιχείρηση και το μπλοκ; Θα χαζεύουν τον Τσακαλώτο και την Αχτσιόγλου να κάνουν έργο; Θα ψαχτούν στην παραοικονομία, στη δουλειά με μαύρα, χωρίς φόρους, χωρίς εισφορές. Χωρίς καταθέσεις, σαν μερικούς υπουργούς της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News