858
Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία | Φωτ. από την πρόσφατη πολυεθνική, διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδος»/ INTIMEnews

O Eρντογάν «άνοιξε τις πύλες» – άμεση απάντηση της Αθήνας με στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/2/2020 12.40
Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία
|Φωτ. από την πρόσφατη πολυεθνική, διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδος»/ INTIMEnews

O Eρντογάν «άνοιξε τις πύλες» – άμεση απάντηση της Αθήνας με στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/2/2020 12.40

Προπαγάνδα ή μη, οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων ότι πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν «ανοίγει τα σύνορα», εκβιάζοντας ουσιαστικά την Ευρώπη -και την Ελλάδα ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής- με νέα, μαζικά κύματα προσφύγων-μεταναστών, προκάλεσε ανησυχία στη χώρα μας, αλλά και την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Η πρώτη ένταση σημειώθηκε στις Καστανιές Εβρου, όπου περίπου 500 πρόσφυγες/μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί απέναντι από το συνοριακό φυλάκιο  και σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές ετοιμάζονται να περάσουν από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα.

Αμεση ήταν κινητοποίηση του Στρατού και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποτραπεί η μαζική παράνομη είσοδος στο ελληνικό έδαφος.

Ολα άρχισαν με τη δήλωση τούρκου ανώτερου αξιωματούχου, ο οποίος χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, μίλησε για ειλημμένη απόφαση της Αγκυρας να ανοίξουν τα σύνορα προς την Ευρώπη. Οπως υποστήριξε, η τουρκική αστυνομία, ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή έχουν διαταγές να μην εμποδίζουν την αναχώρηση προσφύγων-μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Αν και λίγο αργότερα ο εκπροσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Εμέρ Τσελίκ, προσπάθησε να στρογγυλέψει τη παραπάνω δήλωση, κάνοντας λόγο για «αδυναμία ελέγχου» της προσφυγικής ροής από τη Συρία, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος, Παναγιωτόπουλος, είχε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, με κύριο αντικείμενο την ενίσχυση των συνόρων στον Εβρο, αλλά και στο Ανατολικό Αιγαίο (αν και η προστασία των θαλάσσιων συνόρων είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο).

Οπως έγινε γνωστό, ήδη ο Α/ΓΕΕΘΑ αναχώρησε για την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο. Υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές για ενίσχυση των συνόρων, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχες εντολές έχουν δοθεί και για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Αντίστοιχη κινητοποίηση με αυτή του Στρατού στα σύνορα στον Εβρο, υπήρξε και από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, επισκέπτεται εκτάκτως τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Με πρώτο σταθμό τη Μυτιλήνη, ο υπουργός θα μεταβεί στη συνέχεια  με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο.

Η απάντηση στους εκβιασμούς του Ερντογάν, θα είναι δυναμική και αποφασιστική, διεμήνυαν κυβερνητικές πηγές, για τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη στα σύνορα με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές

Η τουρκική προπαγάνδα πάντως συνεχίζεται με «ομοβροντία» εικόνων από τα τουρκικά μέσα με πρόσφυγες και μετανάστες να αναχωρούν για τα τουρκικά παράλια και τα ελληνοτουρκικά σύνορα!

To τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από φερόμενους μετανάστες να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren που υποστήριξε επίσης ότι μία ακόμη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah,  η απόφαση “να ανοίξουν οι πόρτες” από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο να τους επιτραπεί τελικά η είσοδος στο βουλγαρικό έδαφος.

Στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια να αποτραβηχτεί η προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης από τα φέρετρα των τούρκων στρατιωτών στη Συρία, στην ασύμμετρη επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά, επιστρατεύθηκε και το επίσημο κρατικό πρακτορείο στη γείτονα, Αnadolu.

Από την Πέμπτη, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο (εδώ), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει την αναβάθμιση, στον ανώτερο βαθμό, του ελέγχου των συνόρων, συνδέοντας τον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών με το θέμα του κορονοϊού.

«Προσοχή, όμως. Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν –όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού– και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας, πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού – ειδικά εκεί.

»Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

»Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση.

»Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», ανέφερε συγκεκριμένα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός.

«Και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης, απόφαση για την οποία όπως είπε, έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον απροκάλυπτο εκβιασμό του Ερντογάν προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...