272
Αφού χρησιμοποίησε τους τζιχαντιστές και τους μαχητές του ISIS για την εισβολή του στο συριακό έδαφος, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τώρα να εμπλέξει το ΝΑΤΟ | Τwitter

Μετράει φέρετρα ο Ερντογάν και τώρα επικαλείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ!

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 10:11
Αφού χρησιμοποίησε τους τζιχαντιστές και τους μαχητές του ISIS για την εισβολή του στο συριακό έδαφος, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τώρα να εμπλέξει το ΝΑΤΟ
|Τwitter

Μετράει φέρετρα ο Ερντογάν και τώρα επικαλείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ!

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 10:11

Υπό μεγάλη πίεση λόγω των συνεχιζόμενων απωλειών του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί τώρα να βάλει στο κάδρο της δυσάρεστης για αυτόν κατάστασης στη Συρία, το ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να επανενεργοποιήσει τον αμερικανικό παράγοντα.

Για να το πετύχει αυτό, επικαλείται το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας (σ.σ. σύμφωνα με το οποίο «τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών») αναζητώντας ουσιαστικά σωτηρία στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αφού όμως διαπίστωσε ότι η εισβολή στη Συρία δεν ήταν τελικά και τόσο έξυπνη απόφαση – πόσω μάλλον εύκολη υπόθεση.

Ετσι, λίγες ώρες μετά τον θάνατο (τουλάχιστον) 33 τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του Ασαντ -με την υποστήριξη πάντα των Ρώσων- στην Ιντλίμπ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Συμμαχίας θα έχουν διαβουλεύσεις, βάσει του Αρθρου 4, με μοναδικό αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία.

«Σήμερα (Παρασκευή) το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter και ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική του επικοινωνία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόκειται για μία προφανή -αλλά και εξίσου απεγνωσμένη- προσπάθεια των Τούρκων να παρασύρουν το ΝΑΤΟ στη συριακή σύγκρουση, καθώς βλέπουν ότι η λυκοσυμμαχία με τη Ρωσία βαίνει προς οδυνηρό τέλος. Παράλληλα και ενώ γνωρίζουν ότι πολλά από τα μελη της Συμμαχίας δεν είναι καν πρόθυμα να εισακούσουν τις τουρκικές ανησυχίες, επιχειρούν να ξαναβάλουν δυναμικά στο συριακό μέτωπο τους Αμερικανούς ως αντίπαλον δέος στη κυριαρχία της Ρωσίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...