922
Σύροι μαχητές στην επαρχία Ιντλίμπ | REUTERS

Συρία: Δεκάδες νεκροί τούρκοι στρατιώτες το τίμημα της εκστρατείας Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 07:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2020 11:06
Σύροι μαχητές στην επαρχία Ιντλίμπ
|REUTERS

Συρία: Δεκάδες νεκροί τούρκοι στρατιώτες το τίμημα της εκστρατείας Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 07:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2020 11:06

Στις «φλόγες» Συρία και Τουρκία μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών θέσεων από τις συριακές δυνάμεις, που προκάλεσε τον θάνατο 33 τούρκων στρατιωτών την Πέμπτη, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η επίθεση προκάλεσε την οργή του Ερντογάν που κάλεσε την νύχτα έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο, όπου μετά από τρεις ώρες σύσκεψης, αποφάσισαν να απαντήσουν στην Συρία με βομβαρδισμό σε θέσεις του Ασαντ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Αγκυρα απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» ως προς την Ιντλίμπ.

H τουρκική κυβέρνηση δήλωσε «αποφασισμένη να ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού.

Ο Ραχμί Ντογάν, ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, η οποία γειτονεύει με την Ιντλίμπ, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι απώλειες του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό που έγινε χθες στην Ιντλίμπ έφτασαν τους 33, ενώ οι τραυματίες είναι 36.

Τους τραυματίες επισκέφθηκε τα ξημερώματα ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στη Χατάι, όπου βρίσκεται το κέντρο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για τις επιχειρήσεις στη Συρία. Η Χατάι συνορεύει με την περιοχή του Ιντλίμπ.

Οι βαριές απώλειες που υπέστη η Τουρκία αυξάνουν σε πάνω από 50 τον αριθμό των στρατιωτικών της που έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο και μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Μόσχα. Ο νέος γύρος συνομιλιών ρώσων και τούρκων αξιωματούχων για την επαρχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στην Αγκυρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Το πρωί της Παρασκευής, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι στέλνουν δύο πολεμικά πλοία ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr, προς τις ακτές της Συρίας.

Τα τουρκικά αντίποινα

Δεκαέξι σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς -αντίποινα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν «από το πυροβολικό ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και είχαν στόχο θέσεις του συριακού στρατού, κυρίως στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της επαρχίας.

«Δεκαέξι μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντελ Ράχμαν.

Τουρκία: «Δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τις ροές των προσφύγων»

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της για το Προσφυγικό, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή προσφύγων από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ το πρωί της Παρασκευής.

Ο Τσελίκ φάνηκε έτσι να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα τουρκικές κυβερνητικές πηγές κατά τις οποίες η Αγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό του 2016.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το πρωί της Παρασκευής, δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και άλλες χώρες, πέρασαν περπατώντας τα σύνορα προς την Ελλάδα, στην πύλη της Αδριανούπολης, χωρίς να τους σταματήσουν οι τούρκοι συνοριοφύλακες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η ένταση στην επαρχία Ιντλίμπ μπορεί να κλιμακωθεί σε μεγάλη διεθνή σύγκρουση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε μεγάλη, ανοικτή, διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση. Προκαλεί επίσης αβάστακτο ανθρωπιστικό πόνο και θέτει αμάχους σε κίνδυνο», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ,  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.

«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση και εκφράζει τη λύπη της για όλες τις ζωές που χάθηκαν. Η ΕΕ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ασφάλεια. Είμαστε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους παράγοντες», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα συνεχίσει να «αυξάνεται από ώρα σε ώρα», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων» στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».

Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Δαμασκό και τη Μόσχα να σταματήσουν την επίθεσή τους, «να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους».

«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν. Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση».

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε παροτρύνει την Τουρκία, να προχωρήσει στην ακύρωση της αγοράς των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Οι Τούρκοι τώρα «βλέπουν τη Ρωσία όπως είναι στ’ αλήθεια», βλέπουν «τι κάνει», κι όταν δέχονται επίθεση «τούρκοι στρατιώτες», αυτό πια «ξεπερνά ό,τι κι αν ενώνει την Τουρκία και τη Ρωσία», είπε η αμερικανίδα πρεσβευτής στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. Η αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η ίδια, είναι «ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντος» για τους Τούρκους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...