383
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ακόμη δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις | REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ο Μπλούμπεργκ σκέφτεται (ξανά) να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 13:00
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ακόμη δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις
|REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ο Μπλούμπεργκ σκέφτεται (ξανά) να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 13:00

Ενα χρόνο πριν από την αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ και ενώ στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών πάνω από 15 υποψήφιοι διεκδικούν το χρίσμα, η προοπτική της εισόδου ενός ακόμη απειλεί να ανατρέψει τις ισορροπίες.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα και να διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ίδιο. Αυτό παρά το ότι στις αρχές του 2019 έλεγε ότι δεν επιθυμεί να διεκδικήσει το χρίσμα.

Ο 77χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και τρεις φορές δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης (2002-2013), αμφιβάλλει για το κατά πόσον οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε εκ των σημερινών υποψηφίων μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε εκπρόσωπός του.

Πηγή με γνώση των προθέσεων του Μπλούμπεργκ, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, πρόσθεσε ότι ο Μπλούμπεργκ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει έγγραφα ώστε να συμμετάσχει στην κούρσα των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα. Η αναμέτρηση είναι στις 3 Μαρτίου.

Από τα 17 στελέχη των Δημοκρατικών που συμμετέχουν στην κούρσα, τέσσερα θεωρούνται επικρατέστερα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Είναι η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που εκπροσωπούν την πιο προοδευτική πτέρυγα του κόμματος. Από την άλλη, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, που εκπροσωπούν την πιο συντηρητική πτέρυγα.

Ο Μπλούμπεργκ είναι ο όγδοος πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία που υπολογίζεται από το περιοδικό Forbes πως ανέρχεται σε 53,4 δισ. δολάρια. Είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια, κάτι που δυνητικά του επιτρέπει να αρχίσει αμέσως διαφημιστική καμπάνια και φυσικά να το κάνει με τον πιο επιθετικό τρόπο, αν χρειαστεί. Δυσκολότερο θα είναι πάντως να στήσει σε μικρό διάστημα εκλογικό μηχανισμό σε Πολιτείες-κλειδιά.

Αν τελικά αποφασίσει να αντιπαρατεθεί με τον Τραμπ θα δημιουργήσει πρόβλημα στον πρόεδρο καθώς το κεντροδεξιό προφίλ δεν απέχει τόσο πολύ από αυτό του Τραμπ.

Η πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψήφιου του κόμματος για την προεδρία το 2020 προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Αιόβα στις 3 Φεβρουαρίου.

Ως δήμαρχος πιστώνεται με τα πρώτα βήματα για τη σταδιακά απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (η αρχή έγινε από τα μπαρ το 2003 επί δημαρχίας του), αλλά και για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Ήταν ένας από τους λίγους που παρέμεναν για τρεις θητείες στον δήμο της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...