340
Υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα πανηγυρίζουν την απόφαση | REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση του Λούλα ντα Σίλβα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 08:39
Υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα πανηγυρίζουν την απόφαση
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Βραζιλία: Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση του Λούλα ντα Σίλβα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 08:39

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που είναι φυλακισμένος για πάνω από ενάμιση χρόνο για διαφθορά, ενδέχεται να απελευθερωθεί σύντομα χάρη σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκαν χθες Πέμπτη με 6-5 ψήφους υπέρ της πρότασης να καταργηθεί δικαστική απόφαση που επείχε θέση νομολογίας, βάσει της οποίας οποιοσδήποτε ύποπτος μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή εάν απορριπτόταν η πρώτη του έφεση πριν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει, καθώς την έκριναν αντισυνταγματική.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε έπειτα από μακρές συζητήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση σχεδόν 5.000 φυλακισμένων. Ωστόσο, οι αποφυλακίσεις δεν θα είναι αυτόματες, αφού κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Ο Λούλα, που εκτίει ποινή κάθειρξης 8 ετών και 10 μηνών για διαφθορά, οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2018, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της προσφυγής του από εφετείο, μολονότι είχε ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια.

Αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι συνήγοροι του Λούλα, εμβληματικής μορφής της βραζιλιάνικης Αριστεράς, ανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του «πρώην προέδρου που έχει φυλακιστεί άδικα εδώ και 579 ημέρες».

Ανάμεσα στους εγκλείστους που θα μπορούσαν επίσης να αποφυλακιστούν προσεχώς βρίσκονται δεκάδες πρόσωπα που καταδικάστηκαν, όπως και ο 74χρονος πρώην αρχηγός του Κράτους, στο πλαίσιο της έρευνας κατά της διαφθοράς που έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Carwash».

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση αντέδρασαν αμέσως έντονα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι εναντιώνεται «στο [κοινό] αίσθημα της απόρριψης της ατιμωρησίας» και στην «καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι προτεραιότητες για τη χώρα μας».

Ο Λούλα είχε κατηγορηθεί για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε μια υπόθεση που αφορούσε την ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από 12 σε 8 χρόνια και 10 μήνες.

Η απόφαση είναι πλήγμα για τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν έκρυβε την επιθυμία του να δει τον πρώην πρόεδρο «να σαπίζει στη φυλακή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...