631
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ σε προ ημερών ομιλία του στο Μαϊάμι | Reuters

Ο Μπλούμπεργκ ρίχνει και άλλο χρήμα για το «δακτυλίδι» του χρίσματος

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 20:40
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ σε προ ημερών ομιλία του στο Μαϊάμι
|Reuters

Ο Μπλούμπεργκ ρίχνει και άλλο χρήμα για το «δακτυλίδι» του χρίσματος

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 20:40

«My precious!»

Αυτή η γνωστή κινηματογραφική ατάκα από τον «Aρχοντα των Δακτυλιδιών» ταιριάζει… γάντι στις τελευταίες κινήσεις του Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος, σύμφωνα με όχι και τόσο κολακευτικές περιγραφές ορισμένων αμερικανικών ΜΜΕ, όλο και περισσότερο μοιάζει με το Γκόλουμ στην προσπάθεια του να αποκτήσει το πολυπόθητο Δακτυλίδι της υπόθεσης –δηλαδή το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και μια ευκαιρία να εκθρονίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο μεγιστάνας πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έκανε γνωστό την Παρασκευή ότι θα διπλασιάσει τις ήδη τεράστιες δαπάνες του σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και θα αυξήσει το προσωπικό της εκστρατείας του, σε μια απόπειρα να «πάρει κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων. Οι οποίοι, από την άλλη, τον κατηγορούν ότι επιχειρεί «να αγοράσει το χρίσμα», αγνοώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις προκριματικές εκλογές.

Ο Μπλούμπαργκ το αντιπαρέρχεται και όπως είπε, θα αδράξει την ευκαιρία που προκάλεσε το φιάσκο του Δημοκρατικού Κόμματος μετά τις προκριματικές στην Αϊοβα.

«Πιστεύω πως όταν δεν υπάρχει σαφής νικητής, μας δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε το μήνυμά μας και θα αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε 0 77χρονος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο Ντιτρόιτ.

Βοηθός του Μπλούμπεργκ είπε ότι το επιτελείο του θα αυξηθεί, ξεπερνώντας τους 2.100 υπαλλήλους σε όλες τις ΗΠΑ ενώ θα διπλασιαστούν επίσης οι (εξαιρετικά ακριβές) τηλεοπτικές διαφημίσεις του.

Και δεν ήταν λίγες μέχρι στιγμής: ο Μπλούμπεργκ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 314 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 287 εκατ. ευρώ) από την προσωπική του περιουσία έως τα τέλη του Ιανουαρίου για να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, όπως αποκαλύφθηκε μετά την κατάθεση στοιχείων από το επιτελείο του στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

Ο μεγιστάνας, ο οποίος έθεσε αργά την υποψηφιότητά του, δεσμεύτηκε εξαρχής να μην λάβει καμιά δωρεά και να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του από την περιουσία του που εκτιμάται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια (54 δισ. ευρώ).

Και καθώς οικονομικό πρόβλημα δεν έχει – συγκαταλέγεται, άλλωστε, στους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλη την υφήλιο – μπορεί και ξοδεύει απεριόριστα.

Για παράδειγμα, σε πέντε εβδομάδες, μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2019, ξόδεψε πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ, όσο ξόδεψαν όλοι οι αντίπαλοί του μαζί σε τρεις μήνες!

Το περασμένο Σάββατο πλήρωσε σχεδόν 10 εκατ. ευρώ (!) για ένα διαφημιστικό σποτάκι ενός λεπτού, για την ρύθμιση του νόμου περί οπλοφορίας, το οποίο προβλήθηκε στο Super Bowl, το γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Αμερική.

Οι περισσότεροι ανταγωνιστές του για το χρίσμα, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τον κατηγορούν ότι θέλει «να αγοράσει την εκλογή», αλλά ο Μπλούμπεργκ τους απαντά ότι ξοδεύει απλώς τα δικά του χρήματα και όχι των χορηγών.

Πάντως, όλα δείχνουν να του πηγαίνουν κατ’ ευχήν:

Δεν είναι μόνο το ότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτή της εταιρείας The Hill-Harris, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, τον φέρνει πλέον στην τρίτη θέση, με ποσοστό 11% στην πρόθεση ψήφου (και με ανοδικές τάσεις), ακριβώς πίσω από τον Τζό Μπάιντεν και τον Σάντερς, αλλά στην ίδια θέση με την Γουόρεν, η οποία πριν ενάμιση μόλις μήνα του «έριχνε κεφάλι» αρκετές ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι και το ότι το Δημοκρατικό Κόμμα πριν μερικά 24ωρα ανακοίνωσε μια νέα σειρά κανόνων που ρυθμίζουν ποιοι υποψήφιοι για την προεδρία θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στα ντιμπέιτ, μια αλλαγή που βολεύει απεριόριστα τα σχέδια του Μπλούμπεργκ.

Ενώ μέχρι τον Ιανουάριο ένας υποψήφιος μπορούσε να συμμετέχει στα ντιμπέιτ με την προϋπόθεση να επιδείξει τη υποστήριξή του από τη βάση συγκεντρώνοντας δωρεές από χιλιάδες δωρητές, πλέον αυτός ο κάνονας καταργείται.

Και ενώ η έλλειψη δωρητών σήμαινε ότι ο 77χρονος συνέχιζε να μην πληροί τις προϋποθέσεις για να μετέχει στα ντιμπέιτ, πλέον ο Μπλούμπεργκ αναμένεται να μετάσχει κανονικά στο ντιμπέιτ που προγραμματίζεται στη Νεβάδα στις 19 Φεβρουαρίου.

Η ματιά και το ενδιαφέρον του Μπλούμπεργκ πάντως ειναι στραμμένα από τώρα ήδη στην «Σούπερ Τρίτη», στις 3 Μαρτίου, όπου 14 αμερικανικές πολιτείες θα ψηφίσουν ταυτόχρονα για να εκλέξουν το ένα τρίτο των εκπροσώπων που θα ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...