628
Η κόντρα Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς φαίνεται και από τις εκφράσεις τους μετά το τέλος του debate, ενώ ο Τομ Στάιερ παρακολουθεί | REUTERS

Καβγάς Γουόρεν – Σάντερς στο debate των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 13:12
Η κόντρα Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς φαίνεται και από τις εκφράσεις τους μετά το τέλος του debate, ενώ ο Τομ Στάιερ παρακολουθεί
|REUTERS

Καβγάς Γουόρεν – Σάντερς στο debate των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 13:12

Η κόντρα Ελίζαμπεθ Γουόρεν – Μπέρνι Σάντερς, που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, ήταν στο επίκεντρο της έβδομης τηλεμαχίας των Δημοκρατικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, που έγινε το βράδυ της Τρίτης.

Σε τρεις εβδομάδες, θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές σε αμερικανικές πολιτείες, όπου τα μέλη του κόμματος καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκλογική… σεζόν των Δημοκρατικών ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου, στην Αϊοβα. Μέχρι τον Μάιο, θα διεξαχθούν άλλες πέντε τηλεμαχίες.

Στο τελευταίο debate συμμετείχαν έξι υποψήφιοι. Η Γουόρεν και ο Σάντερς συνέχισαν τον μεταξύ τους καυγά και μετά το τέλος της τηλεμαχίας, αποφεύγοντας να δώσουν τα χέρια.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ανέβει οι τόνοι ανάμεσα στους δύο πιο προοδευτικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών, οι οποίοι ακολουθούν κατά πόδας τον Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, καθώς η Γουόρεν αποκάλυψε ότι τον Δεκέμβριο του 2018, ο Σάντερς της είχε πει ότι δεν μπορεί μία γυναίκα να εκλεγεί πρόεδρος, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Το αρνήθηκε ξανά όταν ρωτήθηκε σχετικά στην τηλεμαχία.

Στη συνέχεια, η Γουόρεν στην απάντησή της, άφησε να εννοηθεί ότι ο Σάντερς λέει ψέματα και ότι αυτή και η Εϊμι Κλόμπουτσαρ, επίσης υποψήφια, δεν έχουν χάσει ούτε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην καριέρα τους, ενώ οι τρεις άντρες συνυποψήφιοί τους, έχουν ηττηθεί συνολικά σε 10.

«Ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε εμείς οι Δημοκρατικοί είναι να επιλέξουμε έναν υποψήφιο που δεν μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα ή κάποιον που παίρνει ως δεδομένο μεγάλα τμήματα των ψηφοφόρων μας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε και να εμπνεύσουμε όλες τις παρατάξεις του κόμματός μας, να τους δώσουμε έναν Δημοκρατικό, στον οποίο θα πιστέψουν», είπε η Γουόρεν.

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν «καρφί» και προς τους τρεις συνυποψηφίους της, καθώς ο Πιτ Μπάτιγκιγκ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη μειονοτήτων, ο Μπάιντεν μπορεί μεν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όμως δεν χαίρει και ενθουσιώδους υποστήριξης από τους ψηφοφόρους , ενώ ο Σάντερς θεωρείται ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς, ως «ακραίος».

Οι έξι υποψήφιοι των Δημοκρατικών που πήραν μέρος στο debate: Τομ Στάιερ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Τζο Μπάιντεν, Μπέρνι Σάντερς, Τιμ Μπάντιγκιγκ και Εϊμι Κλόμπουτσαρ

Δεδομένων των γεγονότων στο Ιράν, ήταν η πρώτη φορά που η συζήτηση ξεκίνησε με θέμα εξωτερικής πολιτικής. Η Γουόρεν και ο Σάντερς συμφώνησαν ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να αποσυρθεί από τη Μέση Ανατολή.

Οι υπόλοιποι τρεις είπαν ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή είναι απαραίτητη, ιδίως λόγω του κινδύνου ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους.

«Θα επιστρέψουν αν δεν είμαστε εκεί να τους αντιμετωπίσουμε και δεν έχουμε κάποιον που να μπορεί να φέρει τον υπόλοιπο πλανήτη στο πλευρό μας, με ολιγομελείς ομάδες ειδικών δυνάμεων, που διαθέτουμε, να οργανώσουμε την επιχείρηση για να τους εξολοθρεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Επί της ουσίας, η Γουόρεν και ο Σάντερς διαφώνησαν μόνο στο θέμα της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού, που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση Τραμπ. Η Γουόρεν πιστεύει ότι είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ενώ ο Σάντερς έχει αντίθετη άποψη.

Τελικά, κερδισμένος της τηλεμαχίας αναδείχθηκε ο Μπάιντεν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, ακριβώς επειδή κράτησε χαμηλό προφίλ. Παρόλο που τα debate ποτέ δεν ήταν το φόρτε του, και όσο περνούν τα χρόνια, λέει το BBC, τα πράγματα χειροτερεύουν, αυτή τη φορά, κατάφερε να μην κάνει λάθη ούτε να ξεχωρίσει.

Ισως αυτό είναι που χρειάζεται να κάνει στην τελική ευθεία, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Να κρατήσει σταθερά την πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις χωρίς εξάρσεις και να αφήσει τους δύο κύριους αντιπάλους του να τσακώνονται μεταξύ τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την διαδικασία αποπομπής του Τραμπ, ο Μπάιντεν απάντησε με δεξιοτεχνία, στοχεύοντας στη συγκίνηση του ακροατηρίου του, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «κατακρεούργησαν τον μόνο εναπομείναντα γιο μου» – μία έμμεση αναφορά στο ότι έχει ήδη θάψει δύο γιους και τη σύζυγό του.

Ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη στους κόλπους των Δημοκρατικών από οποιοδήποτε άλλον υποψήφιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...