364
Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν τα σημάδια στο πρόσωπο του Μπάιντεν και, κατόπιν, ο Λευκός Οίκος τους ενημέρωσε περί της συσκευής CPAP – καρέ της 28ης Ιουνίου | REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Μπάιντεν πάσχει από άπνοια και φορά ειδική μάσκα όταν κοιμάται

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 15:54
Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν τα σημάδια στο πρόσωπο του Μπάιντεν και, κατόπιν, ο Λευκός Οίκος τους ενημέρωσε περί της συσκευής CPAP – καρέ της 28ης Ιουνίου
|REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Μπάιντεν πάσχει από άπνοια και φορά ειδική μάσκα όταν κοιμάται

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 15:54

Ο ηλικίας 80 ετών πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί την ιατρική συσκευή CPAP για να ανακουφιστεί από την υπνική άπνοια που τον ταλαιπωρεί. Πρόκειται για συνηθισμένη πάθηση, η οποία συνίσταται στην επανειλημμένη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εξεδόθη την περασμένη Τετάρτη ύστερα από παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος έχει σημάδια στο πρόσωπό του.

Τελικά, δεν υπήρχε κανένα μυστήριο: τα σημάδια προκάλεσαν οι ιμάντες της μάσκας που τον βοηθάει να αναπνέει τη νύχτα. Οπως έγραψε το BBC News, οι αμερικανοί υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι καμιά τριανταριά εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ πάσχουν από άπνοια ύπνου.

Και αυτοί οι πάσχοντες φορούν τη συγκεκριμένη μάσκα της συσκευής CPAP, η οποία εφαρμόζεται στο στόμα και στη μύτη τους κατά τη διάρκεια του ύπνου και τροφοδοτεί με αέρα τους αεραγωγούς.

«Από το 2008 κιόλας, ο πρόεδρος αποκάλυψε το ιστορικό του όσον αφορά την υπνική άπνοια» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριου Μπέιτς. Και για τα σημάδια από τη μάσκα εξήγησε: «Χρησιμοποίησε τη συσκευή CPAP χθες το βράδυ, κάτι που είναι συνηθισμένο για άτομα με αυτό το ιστορικό». Αργότερα οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παραδέχθηκαν ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποιούσε τη μηχανή CPAP τις τελευταίες εβδομάδες.

Η υπνική άπνοια θεωρείται από τις πλέον διαδεδομένες διαταραχές ύπνου παγκοσμίως, αφού ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επηρεάζονται από αυτήν. Οι ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι η νοσηρή κατάσταση επιδεινώνεται με την ηλικία, ωστόσο η υπνική άπνοια μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε νεαρούς ενήλικες.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν επεισόδια στα οποία κάποιος σταματά προσωρινώς να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου, λαχανιάζει αναπνέοντας ή ροχαλίζει βαριά, ενώ νιώθει εξάντληση και κομμάρες όταν ξυπνά ακόμη και από πλήρη νυχτερινή ανάπαυση. Η πάθηση αυτή επηρεάζει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αφού δεν οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος των πασχόντων.

Τέλος, το BBC έδωσε πρακτικές συμβουλές στους αναγνώστες του όσον αφορά τον έλεγχο της υπνικής άπνοιας: «Προσπαθήστε να χάσετε βάρος, αν είστε υπέρβαροι. Κοιμηθείτε στο πλάι, με μαξιλάρι κατάλληλο. Κόψτε το κάπνισμα. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ, ειδικά προ της κατακλίσεως. Μην παίρνετε υπνωτικά χάπια άνευ συνταγής και λόγου. Η σοβαρότερη άπνοια ενδέχεται να απαιτεί θεραπεία σε κλινική ύπνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση της συσκευής CPAP, η οποία βασικά αποτελεί αντλία αέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...