439
Ο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου | JIM WATSON/Pool via REUTERS

Θετική άποψη για τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν σε 23 χώρες – και στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 12:47
Ο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου
|JIM WATSON/Pool via REUTERS

Θετική άποψη για τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν σε 23 χώρες – και στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 12:47

Η θετική άποψη που έχουν οι Ελληνες για τις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, σύμφωνα με διεθνή έρευνα του έγκριτου ερευνητικού κέντρου Pew σχετικά με τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης σε 23 χώρες, όσον αφορά τον αμερικανό πρόεδρο και γενικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελλάδα, το 56% του δείγματος έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2014 (34%), το 2019 (54%) και το 2022 (48%).

Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 43%. Σημειώνεται ότι η εμπιστοσύνη  προς το πρόσωπο του αμερικανού πρόεδρου κυμαινόταν σε 27% το 2014 επί Μπαράκ Ομπάμα, 19% το 2017 επί Ντόναλντ Τραμπ και 67% το 2021 επί Μπάιντεν.

Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των άλλων χωρών, το 33% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησε θετικά, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 53% του 2021.

Το 2012, επί προεδρίας Ομπάμα, μόλις το 19% είχε απαντήσει θετικά ενώ το 2018, επί προεδρίας Τραμπ, είχε απαντήσει θετικά το 29%.

Το 93% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ αναμειγνύονται στις υποθέσεις άλλων χωρών, ενώ το 42% θεωρεί ότι συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Θετική είναι η άποψη των Ελλήνων για ζητήματα ήπιας ισχύος των ΗΠΑ. Στον τομέα των τεχνολογικών επιτευγμάτων, το 87% του δείγματος θεωρεί τις ΗΠΑ καλύτερες ή άνω του μέσου όρου, στον τομέα της βιομηχανίας του θεάματος η άποψη ανέρχεται στο 70%, τα αμερικανικά πανεπιστήμια αξιολογούνται θετικά σε ποσοστό 80%, ενώ το 66% αξιολογεί θετικά τη στρατιωτική ισχύ.

Μόνο το 47% θεωρεί καλύτερο ή άνω του μέσου όρου το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών.

Τέλος, σε ποσοστό 48% οι Ελληνες θεωρούν την Κίνα παγκόσμια οικονομική δύναμη σε σχέση με το 37% που θεωρεί τις ΗΠΑ.

Στον υπόλοιπο πλανήτη

Το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ αναμειγνύονται στις υποθέσεις άλλων χωρών και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σε ποσοστό 54% εκφράζεται εμπιστοσύνη στον Μπάιντεν, ενώ το 59% έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ.

Η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη όσον αφορά το αν οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των άλλων χωρών όταν παίρνουν αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στις μισές χώρες, το ποσοστό των ερωτηθέντων το οποίο θεωρεί ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις άλλες χώρες είναι υψηλότερο σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες.

Η έρευνα εξετάζει επίσης και άλλες πτυχές της αμερικανικής ισχύος, όπως η ήπια ισχύς. Η αμερικανική τεχνολογία, τα πανεπιστήμια, ο στρατός και η διασκέδαση θεωρούνται καλύτερα σε σύγκριση με άλλες πλούσιες χώρες, αν και οι απόψεις διίστανται όταν αναφερόμαστε στο βιοτικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με το δείγμα, οι ΗΠΑ θεωρούνται παγκόσμια οικονομική δύναμη, υπερισχύοντας της Κίνας, παρόλο που σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Αυστραλία, η Κίνα θεωρείται παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...