578
Αριστερά, διάφορα καρέ από το βίντεο με την παράδοση των λαφύρων στα γραφεία της ταχυδρομικής εταιρείας, στη Λευκορωσία | CreativeProtagon

Ντοκουμέντο: Λεηλατούν και στέλνουν τα λάφυρα στη Ρωσία με… κούριερ

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 19:52
Αριστερά, διάφορα καρέ από το βίντεο με την παράδοση των λαφύρων στα γραφεία της ταχυδρομικής εταιρείας, στη Λευκορωσία
|CreativeProtagon

Ντοκουμέντο: Λεηλατούν και στέλνουν τα λάφυρα στη Ρωσία με… κούριερ

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 19:52

Πλυντήρια, κλιματιστικά, λάπτοπ, ρούχα, μπίρες, μέικαπ και κάθε λογής αντικείμενα κλέβουν ρώσοι στρατιώτες από ουκρανικά σπίτια και καταστήματα.

Είναι τόσο εκτεταμένο το πλιάτσικό τους, που για πολλούς ίσως είναι ο μοναδικός λόγος που πολεμούν σε μία ξένη χώρα, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα ρωσικά στρατεύματα ξέμειναν πολύ γρήγορα από τρόφιμα και άλλες προμήθειες, λόγω του κακού σχεδιασμού της εισβολής.

Ομως, σύμφωνα με το Κίεβο, πλιάτσικο έγινε και σε άλλα είδη, εκτός από τρόφιμα.

Ενας αιχμάλωτος ρώσος υπολοχαγός βρέθηκε να έχει στην κατοχή του πολλά iPhone, κοσμήματα, ρολόγια και μέικαπ.

Η ουκρανική αντικατασκοπεία υπέκλεψε τηλεφωνική συνομιλία ρώσου στρατιώτη στην Ουκρανία, που μιλούσε σε μία γυναίκα στη Ρωσία, στην οποία έλεγε ότι έκλεψε για αυτήν μέικαπ και βιταμίνες για τον ίδιο, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει το λάπτοπ, γιατί δεν είχε τσάντα μαζί του.

Σε άλλες συνομιλίες, ρώσοι στρατιώτες πληροφορούν τους δικούς τους για τα «κατορθώματά τους», ότι έχουν πάρει πολλά πράγματα από διαμερίσματα Ουκρανών και ότι θα τους τα στείλουν για να τα πουλήσουν και να πληρώσουν λογαριασμούς και υποθήκες.

Οι Ουκρανοί έχουν βρει εγκαταλειμμένα ρωσικά οχήματα γεμάτα πλυντήρια, υπολογιστές, χαλιά και παιδικά παιχνίδια. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, στη Ναρούλια της νότιας Λευκορωσίας, έχει στηθεί αγορά όπου οι Ρώσοι πουλούν κλεμμένα αγαθά από την Ουκρανία.

Επίσης, το Μoζίρ, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, «είναι το σημείο συγκέντρωσης για τα ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά με κλοπιμαία από την Ουκρανία, από όπου τα στέλνουν στη Ρωσία».

Εικόνα από το βίντεο που δείχνει τους ρώσους στρατιώτες να πακετάρουν κλοπιμαία για να τα στείλουν στα σπίτια τους

Βίντεο που ανέβηκε στα social media, την Κυριακή, σύμφωνα με τους Times, δείχνει άντρες με στρατιωτική ενδυμασία στα γραφεία της ρωσικής εταιρείας κούριερ CDEK στο Μoζίρ, να στέλνουν στη Ρωσία πακέτα με κλεμμένα αντικείμενα από την Ουκρανία.

Στο βίντεο φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα ρώσων στρατιωτών που πακετάρουν με μεγάλη χαρά αντικείμενα κάθε λογής, με συνολικό βάρος δύο τόνων, για να τα στείλουν στους δικούς τους. Πρόκειται για ηλεκτρικά σκούτερ, πλυντήρια, κλιματιστικά, τηλεοράσεις, μουσικό εξοπλισμό, κοσμήματα, υπολογιστές, ρούχα, φάρμακα, μπουκάλια αλκοόλ και πολλά άλλα.

Οι λευκορώσοι ακτιβιστές που διέρρευσαν το τρίωρο βίντεο, έχουν ανακοινώσει δημόσια προσωπικά στοιχεία των στρατιωτών, τα ονόματα και τηλέφωνά τους, τι έχουν κλέψει, καθώς και τις διευθύνσεις στα οποία τα έστειλαν στη Ρωσία, στη Μόσχα, στο Ομσκ, στο Ουλιανόφσκ, στο Νοβοσιμπίρσκ και αλλού.

Ο Αρικ Τόλερ, ερευνητής στον δημοσιογραφικό οργανισμό Bellingcat, είπε: «Κάποιος Γιεβγκένι έστειλε φορτίο 450 κιλών, με μουσικό εξοπλισμό και άλλα πράγματα, σε κάποιον Αλτάι Κράι. Ο Νικολάι από του Ουσουρίβσκ (κοντά στο Βλαδιβοστόκ) έστειλε κλιματιστικά που ζυγίζουν 140 κιλά και ανταλλακτικά».

Στις συνομιλίες που έχουν υποκλέψει οι Ουκρανοί ακούγονται κάποιοι Ρώσοι να λένε ότι η εισβολή είναι σαν να πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ. Ενας στρατιώτης μιλάει με τη γυναίκα του στη Ρωσία, η οποία του λέει να της φέρει λάπτοπ, αθλητικά παπούτσια και ένα κοστούμι στο σωστό νούμερο από ουκρανικά σπίτια. Αυτός της απαντάει ότι της έχει ήδη πάρει καλλυντικά και μπλουζάκια και ότι οι συνάδελφοί του κουβαλούν ολόκληρες τσάντες με κλοπιμαία…

Σε άλλη συνομιλία, ο στρατιώτης λέει στη φίλη του ότι έκλεψαν πολλά μπουκάλια αλκοόλ από μία κάβα και ότι έχουν πολύ ωραία μπίρα στην Ουκρανία…

Οσο περνούν οι ημέρες της εισβολής, λένε οι ουκρανοί αξιωματούχοι, αυξάνονται και τα περιστατικά πλιάτσικου και αυτό αντανακλάται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες των Ρώσων με τους δικούς τους.

Λέγεται μάλιστα, ότι ένας ρώσος στρατιώτης στο Ιρπίν σκοτώθηκε όταν έβγαλε μέρος της προστατευτικής του πανοπλίας για να χωρέσει ένα κλεμμένο MacBook.

Δεν φτάνουν όλα τα φορτηγά με τα λάφυρα  στη Ρωσία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...