1181
Κατά την βρετανική Telegraph oι μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν έχουν τους μισθοφόρους της «Βάγκνερ» υπό τον έλεγχό τους. | CreativeProtagon

Ομάδα Βάγκνερ: «Ο θάνατος είναι η δουλειά μας – και η δουλειά πάει καλά»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 21:22
Κατά την βρετανική Telegraph oι μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν έχουν τους μισθοφόρους της «Βάγκνερ» υπό τον έλεγχό τους.
|CreativeProtagon

Ομάδα Βάγκνερ: «Ο θάνατος είναι η δουλειά μας – και η δουλειά πάει καλά»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 21:22

Πριν ένα ενάμιση μήνα, ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ απογειώθηκε από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με προορισμό την ανατολική Ουκρανία. Μετέφερε 100 μισθοφόρους, μέλη της διαβόητης «ομάδας Βάγκνερ», που είχε χρησιμοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λιβύη, την Τσετσενία και τη Συρία, μεταξύ άλλων.

Στο Ντονμπάς, τους περίμεναν άλλοι 200 συμπολεμιστές τους. Σχεδόν όλοι τους ήταν κάποτε μέλη των Σπέτσναζ, της αφρόκρεμας των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού και στελέχη μυστικών υπηρεσιών όπως η στρατιωτική GRU ή η FSO που έχει αποκλειστική αποστολή την ασφάλεια του Κρεμλίνου και του ίδιου του Πούτιν.

Η συγκέντρωσή τους στην Ουκρανία ήταν σημάδι ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική της χώρα, όπως γράφει ο Πολ Γουντ στην Telegraph.

Αφού προσγειώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, οι μισθοφόροι χωρίστηκαν σε ομάδες τεσσάρων κομάντο, οπλισμένων με διάφορα όπλα, ικανά ακόμα και να σταματήσουν ένα φορτηγό. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο ελεύθερος σκοπευτής, εξοπλισμένος με τυφέκια υψηλής ακρίβειας αλλά και ισχύος, σε μερικές περιπτώσεις. Το ουγγρικής κατασκευής Gepard M1, λόγου χάρη, που δόθηκε σε κάποιες ομάδες μπορεί να σταματήσει ακόμη και φορτηγό, με την διαμετρήματος 0,50” [της ίντσας (12.7 mm)] σφαίρα που παίρνει… Ο δεύτερος της ομάδας ήταν ο παρατηρητής, με ευθύνη την κατάδειξη στόχων και την παροχή πληροφοριών στον σκοπευτή (διεύθυνση και δύναμη του ανέμου, απόσταση από τον στόχο κ.λπ.) και οι άλλοι δύο η υποομάδα υποστήριξης με αποστολή την προστασία των δύο πρώτων.

Η διαταγή που είχαν λάβει ήταν να διεισδύσουν πίσω από τις ουκρανικές γραμμές και να χτυπήσουν «στόχους υψηλής προτεραιότητας». Με άλλα λόγια, γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος, ήταν πληρωμένοι δολοφόνοι. Το λέει και το σλόγκαν της «ομάδας Βάγκνερ», άλλωστε: «Ο πόλεμος είναι η δουλειά μας – και η δουλειά πάει καλά».

Ο Πολ Γουντ πήρε τις πληροφορίες αυτές από μία αξιόπιστη, όπως λέει, πηγή, έναν παλιό μαφιόζο. Πρώην μέλος μίας από τις ισχυρότερες οργανώσεις της ρωσικής μαφίας, σήμερα είναι ο «εβραίος παππούς» σε ένα γερμανικό χωριό και ζει μία ήρεμη ζωή… Ο δημοσιογράφος τον έχει χρησιμοποιήσει ως πηγή και άλλες φορές και όλες οι ιστορίες του έχουν αποδειχθεί αληθινές, σημειώνει.

Ο «εβραίος παππούς» τα είχε μάθει αυτά από έναν παλιό του φίλο, μισθοφόρο της «ομάδας Βάγκνερ», ο οποίος επέβαινε στο μεταγωγικό αεροσκάφος που τους μετέφερε από την Αφρική, ενώ γνωρίζει και έναν από τους αρχηγούς της ομάδας στη Μόσχα.

Και οι δύο τού μετέφεραν τις ίδιες πληροφορίες για τη δράση των μισθοφόρων στην Ουκρανία: αποστολή τους ήταν να σπείρουν τη φόβο και τον πανικό στους Ουκρανούς.

Οπως τονίζει ο Γουντ, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τον μύθο από την αλήθεια για την «ομάδα Βάγκνερ». Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση που τους περιβάλλει, προέρχονται τόσο από την πλευρά του Κρεμλίνου, αλλά ενδεχομένως και από την πλευρά του Κιέβου, λέει, διότι η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και την απειλή των πληρωμένων δολοφόνων του Πούτιν για να κερδίσει την διεθνή στήριξη.

Το σίγουρο είναι ότι στις τάξεις της βρίσκονται μερικοί από τους πιο ικανούς και έμπειρους ρώσους βετεράνους, καθώς και «πολλοί ψυχοπαθείς».

Ομως, όπως λέει ο Γουντ, δεν είναι απαραίτητα πιστοί στη Ρωσία, σε κάποια ιδεολογία ή στον Πούτιν, αλλά σε όποιον τους πληρώνει, ενώ όπου πάνε, έχουν το ελεύθερο από το Κρεμλίνο, να αρπάξουν ό,τι θέλουν. Οι μισθοφόροι πηγαίνουν όπου θεωρούν ότι θα κερδίσουν χρήματα, εκβιάζοντας τους ντόπιους.

Η πηγή του Γουντ σημείωσε ότι ουσιαστικά η «ομάδα Βάγκνερ» (που πήρε το όνομά της από τον γερμανό συνθέτη, ενώ στη Ρωσία τους αποκαλούν Βαγκνιερόβτσι), είναι μία μαφιόζικη οργάνωση, «η καλύτερα οργανωμένη της Ρωσίας». Και ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από το να δολοφονήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι να βγάλουν χρήματα. Και στην Ουκρανία έχει πολλά.

Πληροφορίες, τις οποίες δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ο βρετανός δημοσιογράφος, έκαναν λόγο για μαφιόζικο εκβιασμό ουκρανών ολιγαρχών από την «ομάδα Βάγκνερ». Είναι προτιμότερο να αποχωριστούν κάποιες χιλιάδες δολάρια παρά τη ζωή και μάλιστα από βόλι μισθοφόρου…

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει ότι ο Ζελένσκι έχει γλιτώσει από τέσσερις απόπειρες εναντίον του, τρεις φορές από μισθοφόρους της Βάγκνερ και μία ακόμη από τσετσένους πολεμιστές. Η τελευταία απόπειρα σημειώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Γουντ, ανώτερος αμερικανός πράκτορας του είπε ότι είναι αλήθεια πως οι μισθοφόροι έχουν εντολή να δολοφονήσουν τον ουκρανό πρόεδρο και ότι ο λόγος που έχει γλυτώσει, είναι ότι τον ειδοποίησε πηγή μέσα από την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB. Ετσι, ο ίδιος άλλαξε τοποθεσία την τελευταία στιγμή, ενώ ουκρανοί στρατιώτες κατάφεραν να συλλάβουν τους μισθοφόρους. Η οργή του Πούτιν για τη διαρροή προκάλεσε τη σύλληψη δύο ανώτερων αξιωματούχων της FSB!

Ο «σεφ» του Πούτιν

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πούτιν είναι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Για τον περισσότερο κόσμο είναι ο χρηματοδότης της «ομάδας Βάγκνερ», ο ίδιος, όμως, το αρνείται.

Είναι γνωστός και ως ο «σεφ» του Πούτιν, γιατί όταν ζούσε ακόμα στην Αγία Πετρούπολη, ήταν ιδιοκτήτης του αγαπημένου εστιατορίου του ρώσου προέδρου. Σήμερα, η εταιρεία του αναλαμβάνει τα κέτερινγκ του Κρεμλίνου.

Παρόλο που είναι δισεκατομμυριούχος, ο Πριγκόζιν εξακολουθεί μερικές φορές να σερβίρει τον Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Εμπιστοσύνη αξιοσημείωτη από πλευράς του ρώσου προέδρου, δεδομένου ότι τα δηλητήρια φαίνεται πως παραμένουν στη μόδα. Πολλοί αντίπαλοί του το ένιωσαν στο πετσί τους αυτό, τα τελευταία χρόνια…

Το παρελθόν του «σεφ» δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη γαστρονομία. Πρόκειται για έναν επαγγελματία διαρρήκτη και αδίστακτο κακοποιό, από τα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης. Μάλιστα έχει περάσει και 10 χρόνια στη φυλακή. Ενα βράδυ επιτέθηκε μαζί με συνεργούς του σε μία γυναίκα που περπατούσε μόνη της σε δρόμο της Μόσχας και αφού κόντεψε να την στραγγαλίσει, της άρπαξε τα χρυσά σκουλαρίκια και τα παπούτσια.

Ο Πολ Γουντ άκουσε την ιστορία για το παρελθόν του Πριγκόζιν από τον Γιούρι Σβετς, έναν πρώην πράκτορα της KGB, που αυτομόλησε στο Λονδίνο. Αυτός του είπε ότι η στενή σχέση του Πούτιν με τον Πριγκόζιν είναι ανεξήγητη. Του είπε, συγκεκριμένα, ότι «το να κλέψει κάποιος τα παπούτσια μίας ανυπεράσπιστης γυναίκας είναι πολύ υποτιμητικό ακόμα και για τα δεδομένα του ρωσικού υποκόσμου. Πρέπει να απεχθάνονταν τον Πριγκόζιν στην φυλακή. Φαίνεται πως ο Πούτιν βρήκε στο πρόσωπό του μία “αδελφή ψυχή”». Κάθε άλλη εξήγηση, δεκτή, ωστόσο η καθημερινή επαφή Πούτιν – Πριγκόζιν μάλλον επιβεβαιώνει τον Σβετς.

Πάντως, ο πρώην (;) μαφιόζος και δισεκατομμυριούχος «σεφ» όταν ρωτήθηκε σχετικά υπέδειξε άλλον για αρχηγό της «ομάδας Βάγκνερ». Πρόκειται για έναν πρώην συνταγματάρχη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από το 2016, οπότε και εθεάθη τελευταία φορά δίπλα στον Πούτιν, στο Κρεμλίνο.

Στην πραγματικότητα, λέει ο Γουντ, οι ίδιες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν τους μισθοφόρους υπό τον έλεγχό τους.

Τρομοκρατία

Ο βρετανός στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, λέει στην Telegraph ότι η «ομάδα Βάγκνερ» έχει αποστολή να σπείρει τον τρόμο στην Ουκρανία, όπως έκανε και στη Συρία, και θα το πράξει. «Θα δούμε τρομακτική βία εναντίον αμάχων, το είδος που μπορεί να εξαπολύσει η ομάδα Βάγκνερ, με στόχο οι Ουκρανοί να επιζητήσουν την συνθηκολόγηση».

Ο Πολ Γουντ έχει δει για το τι είναι ικανοί οι μισθοφόροι με τα ίδια του τα μάτια, το 1999, στην Τσετσενία, όταν επισκέφθηκε ό,τι είχε απομείνει από ένα χωριό μετά την αποχώρησή τους. «Τους είχαν πει να κάνουν ό,τι ήθελαν, όπου ήθελαν. Δεν είχε μείνει τίποτα, είχαν αρπάξει τα πάντα, είχαν σκοτώσει 41 χωρικούς και ενός του έκοψαν το κεφάλι μέσα στη μέση του δρόμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News