477
|

Νομοθετικό σπριντ με πρόβα σύγκρουσης για τις πορείες 

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 07:45

Νομοθετικό σπριντ με πρόβα σύγκρουσης για τις πορείες 

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 07:45

Μπορεί η «υπόθεση Παππά» να εγκλώβισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σάββατο σε ένα σχετικά ήπιο εσωτερικό ξεκαθάρισμα, η κυβέρνηση, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει τους σχεδιασμούς της ενόψει του επόμενου, κρίσιμου διαστήματος επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει τα πατήματα της.

Εκτός, λοιπόν, αν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες που θα αφορούν είτε τον κ. Παππά είτε τον κ. Παπαγγελόπουλο, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι στραμμένη στο νομοθετικό μπαράζ που επίκειται το επόμενο διάστημα. Την Τρίτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει ως την 31η Ιουλίου που η Βουλή θα κλείσει για κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες να έχουν ψηφιστεί περίπου 10-15 νομοθετήματα από αρκετά υπουργεία.

Ένα από αυτά είναι και το νομοσχέδιο που καθορίζει το νέο πλαίσιο για τις πορείες, το οποίο αναμένεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Το νομοσχέδιο είναι (από καιρό) απολύτως έτοιμο, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση και, αν δεν ήταν ο κορονοϊός, θα είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο. Με βάση το προς κατάθεση νομοσχέδιο θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρχές ο χρόνος και ο χώρος της εκάστοτε συγκέντρωσης, ενώ θα ορίζεται και οργανωτής για κάθε πορεία που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με την αστυνομία. Η γνωστοποίηση της όποιας συγκέντρωσης στην ΕΛ.ΑΣ θα γίνεται είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας ενώ, ανάλογα με τον προβλεπόμενο αριθμό των συμμετεχόντων, θα γίνονται και οι αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο οργανωτής θα πρέπει να δίνει εκ των προτέρων τα στοιχεία του στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς σε αντίθετη περίπτωση η συγκέντρωση θα διαλύεται.

Είναι σαφές, πάντως, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δύσκολα θα τύχει ευρύτερης συναίνεσης, με δεδομένη και τη σκληρή στάση του ΚΚΕ, ενώ η κυβέρνηση, για λόγους πολιτικού συμβολισμού, δεν ήθελε να το φέρει σε μια Βουλή με 60 βουλευτές στην Ολομέλεια. Εντός αυτής της εβδομάδας, όμως, η Διάσκεψη τον Προέδρων της Βουλής αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων βουλευτών. Συνεπώς ανοίγει και ο δρόμος για την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Σημειωτέον ότι, πέραν των νομοσχεδίων που θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει άμεσα τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ για την καμπάνια του κορονοϊού, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, πάντως, κρίσιμη είναι και η διαπραγμάτευση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί και μια νέα Σύνοδος στις 30-31 Ιουλίου, καθώς το μπλοκ των «φειδωλών» του Βορρά εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικό.
Οι διεργασίες, πάντως, είναι διαρκείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιχειρεί να παίξει ρόλο γεφυροποιού, ενώ έχει ανοιχτή γραμμή με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα σήμερα στο κάστρο του Μέσενμπεργκ, στο Βερολίνο, η καγκελάριος υποδέχεται τον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος με τη σειρά του πριν λίγες ημέρες συνάντησε τον προεξάρχοντα των «φειδωλών», τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...