716
Το σκίτσο Νάργκις Μοχαμαντί από την Επιτροπή Νομπέλ | Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Νομπέλ Ειρήνης στην ιρανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ναργκίς Μοχαμαντί

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 12:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/10/2023, 13:43
Το σκίτσο Νάργκις Μοχαμαντί από την Επιτροπή Νομπέλ
|Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Νομπέλ Ειρήνης στην ιρανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Ναργκίς Μοχαμαντί

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 12:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/10/2023, 13:43

Στη φυλακισμένη ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, απένειμε η αρμόδια νορβηγική επιτροπή την Παρασκευή, το Νομπέλ Ειρήνης για το 2023, για τον πολυετή αγώνα της υπέρ των γυναικών στο Ιράν, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της Κούρδισσας Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών.

Η Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές από το 2011, έχει καταδικαστεί πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια και σε 154 μαστιγώματα από το καθεστώς των μουλάδων. Αυτή τη στιγμή, εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών «για διασπορά προπαγάνδας» στη διαβόητη φυλακή Εβίν, έξω από την Τεχεράνη.

«Η επιτροπή απονέμει το βραβείο στην Ναργκίς Μοχαμαντί για τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία όλων των ανθρώπων», ανέφερε η ανακοίνωση με το σκεπτικό της βράβευσης.

Η βραβευμένη με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, σε φωτογραφία άγνωστης ημερομηνίας, που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένειά της (Mohammadi family archive photos/Handout via REUTERS)

Λίγο αργότερα, σε δήλωσή της στους New York Times, η βραβευθείσα είπε μέσα από τη φυλακή, ότι η παγκόσμια στήριξη και η αναγνώριση της εκστρατείας της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την καθιστά «πιο αποφασιστική, πιο υπεύθυνη, πιο παθιασμένη και πιο αισιόδοξη».

«Ελπίζω επίσης αυτή η αναγνώριση να καταστήσει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται ζητώντας αλλαγή, πιο ισχυρούς και πιο οργανωμένους. Η νίκη είναι κοντά», είπε η ακτιβίστρια.

Σύμφωνα με το BBC, η Μοχαμαντί είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδρυτής του οποίου είναι μία άλλη Ιρανή, η δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί, που επίσης βραβεύθηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 2003.

Φέτος, το BBC ενέταξε την Μοχαμαντί στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες του πλανήτη.

Η πρόεδρος της επιτροπής ξεκίνησε την παρουσίαση του φετινού βραβείου, στο Οσλο, με τις τρεις λέξεις που συγκλόνισαν το Ιράν τους μήνες μετά τη δολοφονία της Αμινί: «γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Δεξιά διακρίνεται η Ναργκίς Μοχαμαντί, σε συνέντευξη Τύπου για τα δικαιώματα των Ιρανών, το 2008, στη Γενεύη – EPA/MAGALI GIRARDIN

Το σύνθημα αυτό βροντοφώναζαν εκατομμύρια γυναίκες και άντρες της χώρας όταν έβγαιναν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την καταπίεση των δικαιωμάτων τους από το καθεστώς των μουλάδων.

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής για το Νομπέλ Ειρήνης, Μπέριτ Ράις-Αντερσεν, ανακοινώνει το όνομα της Ναργκίς Μοχαμαντί, στο Οσλο, την Παρασκευή NTB/Terje Pedersen via REUTERS

Στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από αστυνομικά πυρά, ενώ από τους χιλιάδες που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, εκατοντάδες εκτελέστηκαν από το καθεστώς με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την Μπέριτ Ράις-Αντερσεν η Μοχαμαντί κράτησε ζωντανό το κίνημα διαμαρτυρίας, με τον αγώνα της ακόμα και μέσα από τη φυλακή.

Η πρόεδρος της επιτροπής πρόσθεσε ότι η επιτροπή ευελπιστεί ότι η Μοχαμαντί θα είναι ελεύθερη να έρθει να παραλάβει το βραβείο της τον Δεκέμβριο.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο αυτό και η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

ΟΗΕ: Απαιτούμε την απελευθέρωσή της

Το Γραφείο του Υπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε πως η βράβευση της Μοχαμαντί υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των ιρανών γυναικών.

«Είδαμε το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους απέναντι στα αντίποινα, τον εκφοβισμό, τη βία και την κράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του OHCHR, Ελίζαμπεθ Θρόσελ.

«Παρενοχλήθηκαν για αυτά που κάνουν ή που δεν φοράνε. Υπάρχουν όλο και περισσότερα νομικά, κοινωνικά και οικονομικά μέτρα εναντίον τους. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών του Ιράν και πώς αποτελούν έμπνευση για τον κόσμο», πρόσθεσε η ίδια.

«Η περίπτωση της Ναργκίς Μοχαμαντί είναι εμβληματική των τεράστιων κινδύνων που αναλαμβάνουν οι γυναίκες προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα όλων των Ιρανών. Απαιτούμε την απελευθέρωσή της και την απελευθέρωση όλων των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν φυλακιστεί στο Ιράν», ανέφερε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η αντίδραση της Τεχεράνης

Η Μοχαμαντί βραβεύτηκε με το Νομπέλ Ειρήνης για τις «ενέργειές της κατά της εθνικής ασφάλειας του Ιράν», μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Η Ναργκίς Μοχαμαντί πήρε το βραβείο της από τους Δυτικούς» μετέδωσε το Fars, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές έγινε πρωτοσέλιδο λόγω των ενεργειών της κατά της εθνικής ασφάλειας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...