473
Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος στον τάφο της Μαχσά Αμινί, την Τετάρτη | Twitter

Ιράν: Μαζική διαδήλωση και επεισόδια στον τάφο της Μαχσά Αμινί 40 ημέρες από τον θάνατό της

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 11:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2022, 16:50
Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος στον τάφο της Μαχσά Αμινί, την Τετάρτη
|Twitter

Ιράν: Μαζική διαδήλωση και επεισόδια στον τάφο της Μαχσά Αμινί 40 ημέρες από τον θάνατό της

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 11:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2022, 16:50

Αψηφώντας τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, 10.000 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν όπου έχει ταφεί η Μαχσά Αμινί για να την τιμήσουν, 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», «θάνατος στον δικτάτορα», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο Αϊσί της πόλης Σαγκέζ, από όπου καταγόταν η Αμινί, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τόσο στο νεκροταφείο όσο και μέσα στην πόλη, ενώ συνέλαβαν δεκάδες άτομα. Αγνωστο αν υπάρχουν θύματα.

Η 22χρονη Κούρδισσα κατέληξε από τα χτυπήματα που δέχθηκε, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Ο θάνατός της προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυρίας, το οποίο συνεχίζεται σε όλο το Ιράν. Νεαρές γυναίκες και μαθήτριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος, πετώντας ή ακόμη και καίγοντας τις μαντίλες τους και αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού από εξόριστους Ιρανούς, ενώ πράξεις αντίστασης καταγράφονται καθημερινά στα social media.

Σήμερα, 40 ημέρες μετά τον θάνατο της Αμινί, τελειώνει παραδοσιακά η περίοδος πένθους.

Σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τους γονείς της νεαρής γυναίκας να μην οργανώσουν καμία τελετή στη μνήμη της, και κυρίως στον τάφο της, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσουν «τη ζωή του γιου τους».

Εικόνες που ανήρτησε στο Διαδίκτυο η μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw έδειξαν τη μαζική παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στη Σαγκέζ ήδη από την Τρίτη, οι οποίες είχαν κλείσει τις εισόδους της πόλης.

Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες κάτοικοι εισήλθαν στην πόλη την Τετάρτη, με τα πόδια μέσω των αγρών και οδικώς με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτες.

Εκατοντάδες πολίτες κατευθύνονται στο νεκροταφείο με τα πόδια ή με αυτοκίνητα, αψηφώντας τις αρχές, το πρωί της Τετάρτης

«Κουρδιστάν, Κουρδιστάν το νεκροταφείο των φασιστών», φώναζε ομάδα ανθρώπων, όπως δείχνει άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Σε πολλές χώρες του Κουρδιστάν, «τη Σαναντάζ, τη Σαγκέζ, τη Ντιβανταρέχ, τη Μαριβάν και την Καμιαράν πραγματοποιήθηκαν απεργίες με μεγάλη συμμετοχή», επεσήμανε η ΜΚΟ στο Twitter.

Διαδηλώσεις έγιναν από φοιτητές και στην Τεχεράνη, την Τετάρτη.

Φοιτητές φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Αμινί και κατά του καθεστώτος στο Πολυτεχνείο της Τεχεράνης, την Τετάρτη – Social media video via REUTERS

Από την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Αμινί σε όλο το Ιράν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 23 ή 29 παιδιά, σύμφωνα με νέο απολογισμό, που ανακοίνωσε η οργάνωση Iran Human Rights.

Εξάλλου στην πόλη Ζαχεντάν, στην επαρχία Σιστάν – Μπαλουτσιστάν μία από τις πιο φτωχές του Ιράν, σημειώνονταν επί πολλές ημέρες βίαια επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον βιασμό νεαρού κοριτσιού από αστυνομικό, στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 93 άνθρωποι, επεσήμανε η IHR.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News