368
Ο Μούντζι Μπαουέντι, ο Λούις Μπρους και ο Αλεξέι Εκίμοφ, στο πατροπαράδοτο σκίτσο της Επιτροπής Νομπέλ | Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Νομπέλ Χημείας σε τρεις πρωτοπόρους της νανοτεχνολογίας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 13:03
Ο Μούντζι Μπαουέντι, ο Λούις Μπρους και ο Αλεξέι Εκίμοφ, στο πατροπαράδοτο σκίτσο της Επιτροπής Νομπέλ
|Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Νομπέλ Χημείας σε τρεις πρωτοπόρους της νανοτεχνολογίας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 13:03

Η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Νομπέλ το μεσημέρι της Τετάρτης στη Στοκχόλμη, επιβεβαίωσε τη διαρροή των ονομάτων των τριών νικητών, που είχε γίνει κατά λάθος, λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω email της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, που είχε φτάσει από λάθος σε σουηδικές εφημερίδες.

Ετσι, οι φετινοί νικητές του Νομπέλ Χημείας είναι τρεις πρωτοπόροι της νανοτεχνολογίας, οι Μούντζι Μπαουέντι, Λούις Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ.

«Το Βραβείο Νομπέλ Χημείας 2023 τιμά την ανακάλυψη και την ανάπτυξη κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων που είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Μπαουέντι, γεννημένος το 1961 στο Παρίσι, είναι καθηγητής στο MIT έξω από τη Βοστώνη, ο Μπρους, γεννημένος το 1943 στο Κλίβελαντ, είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Εκίμοφ, γεννημένος το 1945 στην πρώην Σοβιετική Ενωση, εργάζεται από το 1999 για την Nanocrystals Technology Inc,  που έχει την έδρα της 50 χλμ βόρεια της Νέας Υόρκης.

Ο Μούντζι Μπαουέντι είναι ερευνητής στο ΜΙΤ – Moungi G. Bawendi/Handout via REUTERS

Ο Μπρους προσελήφθη από τα AT&T Bell Labs το 1972 όπου πέρασε 23 χρόνια, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος στην μελέτη νανοκρυστάλλων.

Ο Μπαουέντι γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στη Γαλλία, την Τυνησία και τις ΗΠΑ. Πραγματοποίησε την μεταδιδακτορική του έρευνα υπό τον Μπρους και στη συνέχεια, το 1990 εντάχθηκε στο MIT, και έγινε καθηγητής το 1996.

Ο Εκίμοφ γεννήθηκε στην Σοβιετική Ενωση, εργάστηκε για το Vavilov State Optical Institute προτού μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Τα νανοσωματίδια και οι κβαντικές κουκκίδες χρησιμοποιούνται στα φώτα Led και τις οθόνες των τηλεοράσεων και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν χειρουργούς στην αφαίρεση καρκινικών ιστών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Λούις Μπρους σε παλιότερη φωτογραφία – REUTERS/Haakon Mosvold Larsen/Scanpix Norway

Ερωτηθείς για τη διαρροή των ονομάτων, ο γενικός γραμματέας της επιτροπής Νομπέλ, Χανς Ελεγκρεν, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι η επιτροπή αποφάσισε το πρωί της Τετάρτης ποιοι επιστήμονες θα λάβουν το βραβείο και όχι νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστεί η πηγή του email που εστάλη πρόωρα στα σουηδικά ΜΜΕ και περιείχε το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...