306
Αντίσταση παντός καιρού για τις γυναίκες του Ιράν όσον αφορά τη χειραφέτησή τους από τα ενδυματολογικά γούστα των μουλάδων – και μέσα στον χιονιά | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Οι γυναίκες του Ιράν συνεχίζουν να αντιστέκονται στους μουλάδες

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 16:43
Αντίσταση παντός καιρού για τις γυναίκες του Ιράν όσον αφορά τη χειραφέτησή τους από τα ενδυματολογικά γούστα των μουλάδων – και μέσα στον χιονιά
|Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Οι γυναίκες του Ιράν συνεχίζουν να αντιστέκονται στους μουλάδες

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 16:43

O αγώνας των Περσίδων για χειραφέτηση από την ανορθολογική μέγγενη των μουλάδων δεν έχει υποσταλεί.

Απλώς έχουν σταματήσει τα Δυτικά Μέσα να προβάλλουν τις διαμαρτυρίες των γυναικών του Ιράν με τον ίδιο ζήλο, δηλαδή όπως έκαναν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν δολοφόνησε τη Μάσα Αμινί η λεγόμενη «αστυνομία ηθών» (η οποία, εν τω μεταξύ, καταργήθηκε με απόφαση του γενικού εισαγγελέα).

Ωστόσο πού και πού προβάλλονται ειδήσεις που δείχνουν ότι οι γυναίκες διαμαρτύρονται με κάθε ευκαιρία.

Φυσικά, συνεχίζει και το θεοκρατικό καθεστώς την καταστολή των γυναικών, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς τους, για το αδιανόητο θέμα της «μαντήλας».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε τη φωτογραφία μίας κοπέλας που περπατάει σε κεντρικό δρόμο της χιονισμένης Τεχεράνης χωρίς τέτοια «μαντήλα», όμως φέρει επίδεσμο στο αριστερό μάτι της – είχε δεχτεί τις περιποιήσεις της κανονικής ιρανικής αστυνομίας σε διαδήλωση.

Και υπάρχουν και άλλα αξιομνημόνευτα περιστατικά γυναικείας αντίστασης.

Βίντεο γυρισμένο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου κάνει τον γύρο του web: δείχνει την πολιτικό μηχανικό Ζεϊνάμπ Καζεμπούρ να αναστατώνει τη γενική συνέλευση του ιρανικού Τεχνικού Επιμελητηρίου με την υπερήφανη και θαρραλέα στάση της.

Η γυναίκα ανέβηκε στη σκηνή του αμφιθεάτρου και πήρε το μικρόφωνο: «Δεν νομιμοποιώ διαδικασίες στις οποίες δεν μπορώ να συμμετέχω, ούτε να είμαι υποψηφία, επειδή δεν φοράω τη ‘‘μαντήλα’’» είπε, και αμέσως καταχειροκροτήθηκε από πολλούς άνδρες συναδέλφους της.

Κατόπιν πέταξε το κασκόλ που φορούσε στο πάτωμα και αποχώρησε από το αμφιθέατρο.

Υπενθυμίζεται ότι η ενδεδειγμένη από το ισλαμιστικό κράτος του Ιράν γυναικεία αμφίεση απαιτεί κάλυψη του 100% του σώματος με ύφασμα, εκτός από το πρόσωπο και τα άκρα των χεριών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...