341
Το καθιερωμένο σκίτσο της Επιτροπής των Νομπέλ με τον Πιέρ Αγκοστίνι (αριστερά), τον Φέρεντς Κράους και την Αν Λ'Ουιγιέ | Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Νομπέλ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες για την έρευνά τους με τα ηλεκτρόνια

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 13:27
Το καθιερωμένο σκίτσο της Επιτροπής των Νομπέλ με τον Πιέρ Αγκοστίνι (αριστερά), τον Φέρεντς Κράους και την Αν Λ'Ουιγιέ
|Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Νομπέλ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες για την έρευνά τους με τα ηλεκτρόνια

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 13:27

Με το Νομπέλ Φυσικής τιμήθηκαν την Τρίτη οι Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ’Ουιγιέ, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή των βραβείων, στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται «για τα πειράματά τους, τα οποία έδωσαν στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων.

»Με τη δουλειά τους, κατέδειξαν έναν τρόπο για τη δημιουργία εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια».

Ειδικότερα, «οι πειραματικές τους μέθοδοι δημουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Η Γαλλίδα Αν Λ’Ουιγιέ, γεννημένη στο Παρίσι το 1958, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, είναι η πέμπτη γυναίκα φυσικός που βραβεύεται με Νομπέλ από το 1903, όταν το βραβείο έλαβε η Μαρί Κιουρί.

«Είμαι πολύ συγκινημένη, δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν πάρει το βραβείο, συνεπώς είναι πολύ πολύ ιδιαίτερο», είπε στο άκουσμα της είδησης.

Η αίθουσα της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, κατά την ανακοίνωση του Νομπέλ Φυσικής, την Τρίτη – TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS

Ο Γάλλος Πιέρ Αγκοστινί διδάσκει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ενώ ο 61χρονος Κράους είναι Ούγγρος, εργάζεται στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου.

Η Αν Λ’Ουιγιέ σε συνέντευξη Τύπου, στο Πανεπιστήμιο του Λουντ, μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της – TT News Agency/Andreas Hillergren via REUTERS
Ο Πιέρ Αγκοστινί φωτογραφίζεται στο Παρίσι, αφού έχει μάθει ότι βραβεύθηκε με Νομπέλ – REUTERS/Clotaire Achi

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο που αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).

Ο Φέρεντς Κράους, πανευτυχής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του – REUTERS/Angelika Warmuth

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...