640
Η Καταλίν Κάρικο και ο Ντρου Γουάισμαν, Nομπελίστες Ιατρικής 2023 | Peggy Peterson Photography/Penn Medicine/Handout via REUTERS

Το Νομπέλ της επιμονής: ύμνοι στους Κάρικο και Γουάισμαν για το εμβόλιο mRNA

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 10:20
Η Καταλίν Κάρικο και ο Ντρου Γουάισμαν, Nομπελίστες Ιατρικής 2023
|Peggy Peterson Photography/Penn Medicine/Handout via REUTERS

Το Νομπέλ της επιμονής: ύμνοι στους Κάρικο και Γουάισμαν για το εμβόλιο mRNA

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 10:20

Ως γνωστόν, η επιτροπή του βραβείου Νομπέλ απένειμε το Νομπέλ Ιατρικής σε ένα ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξαν την τεχνολογία των εμβολίων mRNA Covid, τους καθηγητές Καταλίν Κάρικο και Ντρου Γουάισμαν, οι οποίοι και θα το μοιραστούν. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν πειραματική πριν από την πανδημία, έγραψαν τα διεθνή μέσα, όμως χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Πλέον, η ίδια τεχνολογία ερευνάται ώστε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ασθένειες, όπως οι καρκίνοι. Η καινοτομία της μεθόδου του επιστημονικού διδύμου έγκειται στο ότι το δικό τους εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό, σε αντίθεση με το παραδοσιακό εμβόλιο, που βασίζεται σε εξασθενημένες εκδοχές του ιού.

Η Repubblica φιλοξένησε ως κύριο άρθρο (γνώμης) τον αφιερωμένο στο επιστημονικό δίδυμο διθύραμβο του γιατρού Ρομπέρτο Μπουριόνι. Ανέφερε τα βιογραφικά στοιχεία τους και έδωσε σημασία στη γνωριμία τους στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Από τότε άρχισε η συνεργασία τους. Η Κάρικο ήταν αυτή που πρότεινε τη χρήση αγγελιοφόρου RNA.

«Ενώ τα αρχικά αποτελέσματα υπόσχονταν πολλά, οι δοκιμές που έγιναν σε ζώα ήταν καταστροφή. Τα ποντίκια στα οποία έγινε η ένεση του αγγελιοφόρου RNA πέθαιναν σαν τις μύγες. Με άλλα λόγια, ο αγγελιαφόρος RNA προξένησε εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη φλεγμονή στα πειραματόζωα. Η χρήση του σε ανθρώπους ήταν αδιανόητη σε εκείνο το χρονικό σημείο». Τα πράγματα άλλαξαν στη συνέχεια.

«Οι δύο επιστήμονες είχαν ένα κοινό: την αποφασιστικότητα να μη σταματήσουν μπροστά στις δυσκολίες. Αρχισαν λοιπόν να σκέφτονται πώς να εξουδετερώσουν αυτή τη βόμβα, και στο τέλος τα κατάφεραν. Κατάλαβαν ότι τροποποιώντας ελαφρά το μόριο αγγελιαφόρου RNA αυτό συνέχιζε να λειτουργεί χωρίς να είναι επικίνδυνο. Υστερα από οκτώ χρόνια δουλειάς δημοσίευσαν το 2005 το πρωτοποριακό έργο τους πάνω στο οποίο βασίζεται το εμβόλιο που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές μπροστά στην πανδημία.

»Οι Γουάισμαν και Κάρικο είχαν ανοίξει ένα επιστημονικό κεφάλαιο μεγάλης σημασίας, αλλά η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε τα νέα με ελάχιστο ενδιαφέρον. Οι δυο τους ίδρυσαν μια μικρή εταιρεία έρευνας βιοτεχνολογίας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

»Η Κάρικο το 2013 αποφάσισε να μετακομίσει στο Μάιντζ για να εργαστεί σε μια μικρή εταιρεία που ονομάζεται BioNTech. Οι συνάδελφοί της την κορόιδευαν, αφού η εταιρεία για την οποία έφυγε από το πανεπιστήμιο δεν είχε καν ιστοσελίδα, πόσο μάλλον οτιδήποτε άλλο. Ολοι σας γνωρίζετε την υπόλοιπη ιστορία: η τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA απέφερε καρπούς το 2020, όταν κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid, και ένα από τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια αναπτύχθηκε από την ίδια την BioNTech.

»Πέρα από αυτό, η έρευνα των δύο επιστημόνων άνοιξε ορίζοντες στον ιατρικό τομέα, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία: ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου που σχεδιάστηκε για τον όγκο ενός μεμονωμένου ασθενούς δοκιμάζεται ήδη και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνονται κάτι παραπάνω από κολακευτικά».

Ο Ιταλός κατέληξε: «Το εφετινό βραβείο Νομπέλ είναι γιορτή της επιστήμης. Γιορτή της επιμονής στην έρευνα, παρά την ψυχρότητα του ιατρικού κόσμου. Ολος ο κόσμος πρέπει να είναι ευγνώμων στους νικητές αυτού του βραβείου. Η Κάρικο πήγε στις ΗΠΑ και άρχισε να διεξάγει υψηλού επιπέδου έρευνα το 1985. Το 1997, 12 χρόνια αργότερα, γνώρισε τον Γουάισμαν.

»Μαζί του, ύστερα  από άλλα οκτώ χρόνια, δημοσίευσε το θεμελιώδες έργο στο οποίο βασίστηκε η τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA. Στη συνέχεια, όμως, χρειάζονται άλλα 15 χρόνια, από το 2005 έως το 2020, για να δούμε την πρακτική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, η οποία σώζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές με την πρώτη της χρήση.

»Αυτό μας κάνει να καταλάβουμε δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι η επιστήμη αποτελείται από αυστηρότητα, θυσία, μελέτη, επιμονή και επιμονή. Το δεύτερο είναι ότι η έρευνα για τον αγγελιαφόρο RNA σίγουρα θα φαινόταν σαν σπατάλη χρημάτων σε όσους ήταν επιφυλακτικοί για πολλά χρόνια.

»Λοιπόν, αυτό το βραβείο Νομπέλ μάς επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από την επιστημονική έρευνα που φαίνεται άχρηστη. Ας το θυμόμαστε αυτό όταν τα κονδύλια που την υποστηρίζουν κόβονται για εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι μια κοντόφθαλμη επιλογή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...