511
Ιρανή της Τουρκίας διαδηλώνει κρατώντας πόστερ με τη φωτογραφία της Μάχσα Αμινί | REUTERS/Dilara Senkaya/File Photo

Ιράν: Αστυνομοκρατία για την επέτειο θανάτου της Μάχσα Αμινί

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2023, 16:59
Ιρανή της Τουρκίας διαδηλώνει κρατώντας πόστερ με τη φωτογραφία της Μάχσα Αμινί
|REUTERS/Dilara Senkaya/File Photo

Ιράν: Αστυνομοκρατία για την επέτειο θανάτου της Μάχσα Αμινί

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2023, 16:59

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ημέρα που η Μάχσα Αμινί πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, ύστερα από τρεις ημέρες κώματος. Ακόμα και ως νοσηλευομένη η Αμινί ήταν κρατουμένη της αστυνομίας ηθών του Ιράν. Ως γνωστόν, οι εξειδικευμένοι χωροφύλακες αυτού του σώματος καταστολής την είχαν συλλάβει επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της, το υποχρεωτικό ισλαμικό αξεσουάρ για γυναίκες.

Ο τραυματισμός της σχετιζόταν με τις «περιποιήσεις» των αστυφυλάκων. Ο θάνατός της πυροδότησε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, με τη ρητή απαίτηση από πλευράς διαδηλωτών «να τεθεί τέλος στη θεοκρατία», έγραψε η Reppublica.

Η κυβέρνηση των μουλάδων κατάφερε με άγρια καταστολή να περιορίσει την πυρκαγιά της των λαϊκών διαμαρτυριών. Ωστόσο, η δραματική ιστορία της Αμινί έγινε σημαία των Δυτικών media, που ξεσπάθωσαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπάτησή τους στο Ιράν. Η Διεθνής Αμνηστία υπολόγισε τους νεκρούς σε 500 και πλέον και τους συλληφθέντες σε 22.000.

Το πολιτικό σχόλιο των Ιταλών ήταν το εξής: «Το Ιράν θέλει να περάσει την επέτειο χωρίς σοκαριστικά επεισόδια, ώστε να κυλήσει ο χρόνος ομαλώς μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2024». Στα σώματα ασφαλείας ήχησε συναγερμός, λοιπόν, ώστε να αποφευχθούν επετειακές διαδηλώσεις.

«Από τις αρχές Αυγούστου οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να αποφύγουν νέες διαδηλώσεις. Πολλά μέλη της οικογένειας των θυμάτων έχουν συλληφθεί, αναφέρουν ακτιβιστές όπως ο Αρμίν Ροσταμί, αδερφός της Αΐντα, της 36χρονης ιατρού που είχε περιθάλψει τραυματίες διαδηλωτές. Η ίδια εξαφανίστηκε τον Δεκέμβριο, ενώ το σώμα της βρέθηκε με σημάδια βασανισμού. Οι οικογένειες των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Αμινί, η οποία πάντα αμφισβητούσε την εκδοχή των Αρχών ότι η 22χρονη κοπέλα πέθανε από χρόνιες ασθένειες, πιέζονται να μην πραγματοποιήσουν τελετές στη μνήμη της αγαπημένης τους.

»Στα πανεπιστήμια, τα οποία ήταν το επίκεντρο των ταραχών, η αστυνομία προειδοποίησε τους φοιτητές ότι όσοι συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις, πορείες ή καθιστικές διαμαρτυρίες κινδυνεύουν με αποβολή από τις σχολές τους, ακόμα και με σύλληψη. Τουλάχιστον 15 καθηγητές εκδιώχθηκαν από τα πανεπιστήμια επειδή τάχθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου του Αλί Σαρίφ Ζαρκί, διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ και ειδικού στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Στους δρόμους της Τεχεράνης η ένταση είναι αισθητή. Στους δρόμους βλέπεις πολλές δυνάμεις ασφαλείας. Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει διαδηλώσεις, όμως τα βράδια ακούγονται συνθήματα κατά της κυβέρνησης, τα οποία μνημονεύουν τη Μάσα, αναφέρει το BBC».

Ο ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι μίλησε στο NBC την περασμένη Τρίτη και προειδοποίησε «όσους σκοπεύουν να καπηλευτούν το όνομα της Αμινί για να προκαλέσουν αστάθεια στη χώρα» ότι «θα πληρώσουν μεγάλο κόστος». Πρόκειται για απειλή εναρμονισμένη με τη σκληρή γραμμή του ανωτάτου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ: «Οσοι βγαίνουν στους δρόμους κινούνται από ξένες δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν με αφορμή την κατάσταση των γυναικών».

Οι Ιταλοί σχολίασαν: «Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι οι μουλάδες γνωρίζουν καλά ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν υποχωρεί. Οι διαμαρτυρίες συγκίνησαν όλους τους νέους του Ιράν, μια γενιά δυναμική, η οποία δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της στην Ισλαμική Δημοκρατία. Αλλά η ενόχληση ακουμπάει και τμήματα του συντηρητικού γενικού πληθυσμού, επειδή υπάρχουν κρούσματα διαφοράς και κακή διακυβέρνηση. Αυτό το μείγμα μπορεί να προκαλέσει νέες διαμαρτυρίες, ακόμη και μετά την επέτειο του θανάτου της Μάχσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...