911
Η Μαχσά Αμινί πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης μετά την κακοποίησή της από την Αστυνομία Ηθικής | IranWire/via REUTERS

Ιρανές διαδηλώτριες πέταξαν τις μαντίλες τους μετά τη δολοφονία 22χρονης από την Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 17:31
Η Μαχσά Αμινί πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης μετά την κακοποίησή της από την Αστυνομία Ηθικής
|IranWire/via REUTERS

Ιρανές διαδηλώτριες πέταξαν τις μαντίλες τους μετά τη δολοφονία 22χρονης από την Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 17:31

Πορείες διαμαρτυρίας με σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο δυτικό Ιράν μετά την κηδεία μιας νεαρής γυναίκας που έχασε τη ζωή της αφού συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθικής που επιβάλλει τους αυστηρούς κανόνες σχετικά με το χιτζάμπ. Η 22χρονη Μαχσά Αμινί άφησε την τελευταία πνοή της σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, υποκύπτοντας στα τραύματα που της κατάφεραν αστυνομικοί.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν φαίνονται οι δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τη διαδήλωση, κατά την οποία οι γυναίκες πέταξαν τις μαντίλες ως ένδειξη διαμαρτυρίας –μια κίνηση πολύ επικίνδυνη και επαναστατική στο μέρος όπου ζουν.

Το οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην επαρχία Σακέζ να φωνάζουν, επίσης, αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «θάνατος στον δικτάτορα» και χιλιάδες γυναίκες -που είχαν φτάσει και από γειτονικές περιοχές- να βγάζουν και να πετούν τις μαντίλες τους, αψηφώντας τον νόμο που ορίζει υποχρεωτική τη χρήση τους, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Πολλοί τραυματίστηκαν, άλλοι ελαφριά και άλλοι σοβαρότερα, με 33 από αυτούς να χρειάζονται τις πρώτες βοήθειες ή ακόμη και νοσηλεία.

Η Αμινί είχε συλληφθεί από αξιωματικούς που επιβάλλουν τη χρήση της χιτζάμπ την ώρα που επισκεπτόταν τους συγγενείς της στην Τεχεράνη. Οπως φαίνεται, την ξυλοκόπησαν σε ένα φορτηγό, καθώς μεταφερόταν στο κέντρο κράτησης μιας διαβόητης φυλακής της Αστυνομίας Ηθικής, για ένα… «μάθημα ενημέρωσης» που διήρκεσε μία ώρα.

Τα δελτία ειδήσεων του Ιράν μετέδωσαν ότι η κοπέλα ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις της και κατέρρευσε, ενώ η Αστυνομία ισχυρίστηκε ότι έπαθε καρδιακή ανακοπή. Παρόλα αυτά φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τη δείχνουν στο νοσοκομείο με τραύματα και οιδήματα που έδειχναν καθαρά ότι την είχαν χτυπήσει.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έχει το πρόσωπο της Μαχσά Αμινί που πέθανε μετά τη σύλληψή της από τη Αστυνομία Ηθικής στην Τεχεράνη (Majid Asgaripour / WANA-West Asia News Agency- via REUTERS)

Η οικογένειά της είπε ότι περίμενε ότι θα προκληθούν επεισόδια και ότι προσπάθησε να κρατήσει μυστική την κηδεία της, προκειμένου να μη μαζευτεί κόσμος. Οι Αρχές δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον θάνατό της, αλλά ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να κάνουν εβδομάδες μέχρι να βγουν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης φωνάζοντας αδιάκοπα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν επεισόδια για τέτοια θέματα. Τον περασμένο Ιούλιο είχε συλληφθεί μια ακτιβίστρια που τραβούσε βίντεο την ώρα που έβγαζε τη μαντίλα της –ήταν μάλιστα η πρώτη γυναίκα που κρατήθηκε από την Αστυνομία τότε που ξεκίνησε το κίνημα εναντίον της χρήσης τής χιτζάμπ.

«Η δουλειά της Αστυνομίας Ηθικής στο Ιράν δεν είναι να επιβάλει την υποχρεωτική χιτζάμπ. Και δεν είναι και δουλειά της κυβέρνησης να καθοδηγεί τους ανθρώπους πώς να ντύνονται ή ποιον τρόπο ζωής να υιοθετήσουν. Η ιστορία της Αμινί είναι μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Κουρός Τζιαμπάρι στους Times.

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις. Ο Χαντί Γκαεμί, διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, δήλωσε ότι «αυτός δεν ήταν απλώς ο θάνατος μιας άλλης αθώας γυναίκας στο Ιράν, είναι μία δολοφονία από πράκτορες της κρατικής ασφάλειας, μέρος ενός συστηματικού προτύπου, που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεαρές Ιρανές να υφίστανται τη βία των δυνάμεων ασφαλείας τα τελευταία χρόνια επειδή θέλουν να ζήσουν ελεύθερα».

Ενα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την κρατική τηλεόραση δείχνει τη θεία της άτυχης κοπέλας πάνω στον τάφο της ανιψιάς της, να κλαίει: «Η Μαχσά μαρτύρησε στο όνομα όλων των νεαρών γυναικών αυτής της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την ελευθερία».

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ζητούν οι ΗΠΑ

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα το βράδυ στην οδό Χιτζάμπ στο κέντρο της Τεχεράνης. Σε ένα σύντομο βίντεο διακρίνεται ένα πλήθος πολλών δεκάδων ανθρώπων. Κάποιες από τις διαδηλώτριες βγάζουν τη μαντίλα τους φωνάζοντας «θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».

«Η Αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα και διέλυσε το πλήθος με γκλομπ και δακρυγόνα», πρόσθεσε το Πρακτορείο Fars. Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε στη Μασχάντ, την ιερή πόλη στο βορειοανατολικό Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

Twitter
Twitter

Στην Τεχεράνη, φοιτητές οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά πανεπιστήμια, ζητώντας εξηγήσεις από τις Αρχές.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο της Αμινί. «Ο θάνατός της μετά τα τραύματα που υπέστη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση επειδή φορούσε ένα ανάρμοστο χιτζάμπ συνιστά τρομακτική και κατάφωρη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

«Οι γυναίκες στο Ιράν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να φορούν ό,τι θέλουν, να μην κινδυνεύουν από βία και παρενοχλήσεις. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία εναντίον των γυναικών επειδή ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για τον θάνατο της Μάχσα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...