258
Ο Στέβο Πεντάροσκι ενώ ψηφίζει | REUTERS/Ognen Teofilovski

«Νικήτρια» η αποχή στη Βόρεια Μακεδονία, προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 22:19
Ο Στέβο Πεντάροσκι ενώ ψηφίζει
| REUTERS/Ognen Teofilovski

«Νικήτρια» η αποχή στη Βόρεια Μακεδονία, προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 22:19

Εκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, με την αποχή να κυμαίνεται, όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η συμμετοχή, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας βρισκόταν στο 39,71%, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 31,41%, δείχνουν προβάδισμα του προτεινόμενου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου, Στέβο Πεντάροσκι με 42,23%, έναντι 40,74% της υποστηριζόμενης από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στο εκλογικό κέντρο (φωτό: REUTERS/ Ognen Teofilovski)

Στο 13,06% κινείται ο τρίτος υποψήφιος Μπλέριμ Λέκα. Ολα δείχνουν πως η αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 5 Μαΐου, μιας και για να αναδειχθεί νικητής απόψε, θα πρέπει να λάβει πάνω από 50%.

Κρίσιμο το δείγμα για το ποσοστό συμμετοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας της συμμετοχής είναι καθοριστικός, μιας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σε περίπτωση που αυτή κυμανθεί κάτω από το 40% στον β’ γύρο, τότε οι εκλογές κρίνονται άκυρες και επαναλαμβάνονται σε έξι μήνες, εκ νέου σε δύο γύρους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες και οι μόνοι κερδισμένοι (πρόσκαιρα) θα είναι οι Αλβανοί, που θα έχουν για πρώτη φορά δικό τους πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, βάσει συντάγματος, στο διάστημα μέχρι να γίνουν νέες εκλογές θα ασκεί χρέη ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο ομοεθνής τους πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.