317
Εξαλλοι πανηγυρισμοί για τον Ζελένσκι | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πανηγυρικά νέος πρόεδρος της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 22:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/2019, 11:30
Εξαλλοι πανηγυρισμοί για τον Ζελένσκι
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πανηγυρικά νέος πρόεδρος της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 22:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/2019, 11:30

O ουκρανός κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε με ένα σαρωτικό 73% τον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και αναδείχτηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας, αν και η σχέση του με την πολιτική έως τώρα περιοριζόταν στον ρόλο ενός αρχηγού κράτους που έπαιζε σε μία δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ζελένσκι άφησε πίσω του τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος απέσπασε μόλις το 25% των ψήφων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας παραδέχτηκε τη μεγάλη ήττα του και συνεχάρη τον πολιτικό του αντίπαλο, αλλά δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική.

Απογοητευμένοι ο Πέτρο Ποροσένκο με τη γυναίκα του (φωτό: REUTERS/Vasily Fedosenko)

Ο  41χρονος κωμικός ήταν φαβορί με ποσοστό πάνω από 70% στην πρόθεση ψήφου.

Για τους αναλυτές, η νίκη του Ζελένσκι οφείλεται κυρίως στο ότι προσέλκυσε  την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, παρότι υποσχέθηκε να «τσακίσει» το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορείται από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Μπορεί το αστείο να αποδειχτεί τραγωδία;

Ηταν μια ταπεινωτική ήττα για τον Ποροσένκο, την οποία παραδέχτηκε γρήγορα μετά τα πρώτα exit poll. Μια ήττα που θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης μέσα και έξω από την Ουκρανία, μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση με ένα πανίσχυρο γείτονα.

Τι σημαίνει για τη δημοκρατία και για τον τρόπο με τον οποίο  λειτουργούν οι κοινωνίες μας η εκλογή ενός άπειρου κωμικού στο ύπατο αξίωμα;

Το BBC σημειώνει ότι οι Ουκρανοί ξύπνησαν τη Δευτέρα για να διαπιστώσουν ότι οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν όνειρο.

Ο Ζελένσκι, που υπόσχεται ότι θα απογοητεύσει τους πολίτες, θα πιεστεί να αποδείξει ότι θα τα φέρει σε πέρας και ότι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Οχι εύκολο για έναν «πολιτικό» που απέφευγε τις συνεντεύξεις και συζητήσεις για σοβαρά ζητήματα πολιτικής.

Εχει πάντως ένα μήνα μέχρι να αναλάβει καθήκοντα – το εντατικό φροντιστήριο είναι  επιβεβλημένο.