431
«Αν οι άντρες έμεναν έγκυοι θα μπορούσαν να κάνουν άμβλωση στα ATM» γράφει πλακάτ διαδηλώτριας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ | REUTERS/Jim Bourg

Νέα δικαστική μάχη για τις αμβλώσεις δρομολογεί ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 16:20
«Αν οι άντρες έμεναν έγκυοι θα μπορούσαν να κάνουν άμβλωση στα ATM» γράφει πλακάτ διαδηλώτριας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
|REUTERS/Jim Bourg

Νέα δικαστική μάχη για τις αμβλώσεις δρομολογεί ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 16:20

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να αποτρέψει τις Πολιτείες από την απαγόρευση ενός χαπιού που χρησιμοποιείται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης στον απόηχο της κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας την Παρασκευή, η οποία ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ», προεξοφλώντας μια μεγάλη νέα δικαστική διαμάχη.

Η διοίκηση Μπάιντεν είναι πιθανό να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ισχυριζόμενη ότι η έγκριση της μιφεπριστόνης –πρόκειται για ένα από τα χάπια που χρησιμοποιούνται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης– από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προηγείται των πολιτειακών περιορισμών, που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή εξουσία υπερτερεί των όποιων πολιτειακών ενεργειών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Το ίδιο επιχείρημα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και από την εταιρεία GenBioPro Inc με έδρα το Λας Βέγκας, η οποία εμπορεύεται ένα γενόσημο του χαπιού αυτού σε μια αγωγή με στόχο να προσβάλει τους πολιτειακούς περιορισμούς στο Μισισίπι σχετικά με την φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε για χρήση σε αμβλώσεις από τον FDA το 2000, πολύ μετά την υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ» το 1973. Το χάπι, που είναι γνωστό και ως RU486, μπλοκάρει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνη που συντηρεί την κύηση, ενώ το άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται –η μισοπροστόλη– προκαλεί συσπάσεις της μήτρας.

Σημειώνεται πως ακόμη και πριν από την επίμαχη απόφαση, η οποία προκάλεσε σοκ εντός και εκτός συνόρων (περισσότερα εδώ), ορισμένες Πολιτείες επέβαλαν περιορισμούς στην πρόσβαση στο χάπι αυτό. Σε 19 Πολιτείες είναι υποχρεωτική η επίσκεψη σε γιατρό προκειμένου να το προμηθευτεί η ενδιαφερόμενη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική οργάνωση που υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Ο FDA δεν έχει θέσει τέτοιο όρο, σύμφωνα, πάντα, με το Reuters.

Και ενώ περισσότερες από δώδεκα Πολιτείες σχεδιάζουν την σχεδόν καθολική απαγόρευση της άμβλωσης έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι Πολιτείες αυτές είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν και άλλα εμπόδια στην προσπάθειά τους να επιβάλουν περιορισμούς στην φαρμακευτική διακοπή της κύησης, πέραν των ενδίκων μέσων, καθώς οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μπορούν να προμηθεύονται τα χάπια από το διαδίκτυο ή από άλλες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται πως στις δηλώσεις του για τη συντηρητική στροφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να προστατεύσει την πρόσβαση στην φαρμακευτική διακοπή της κύησης και ότι οι προσπάθειες περιορισμού της θα ήταν «εσφαλμένες» (περισσότερα εδώ).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ήταν πιο ξεκάθαρος ως προς τις κινήσεις που αναμένονται από την κυβέρνηση. «Οι Πολιτείες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν την μιφεπριστόνη» λόγω «της κρίσης των εμπειρογνωμόνων του FDA σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...