399
Χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά μήκος της Λεωφόρου Χόλιγουντ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Pride του Λος Αντζελες. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ωστόσο τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μοιάζει να αμφισβητούνται, λίγες ημέρες αργότερα | Robert Gauthier/Los Angeles Times via Getty Images

Σειρά έχουν η αντισύλληψη και οι γάμοι ομοφυλοφίλων;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 21:18
Χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά μήκος της Λεωφόρου Χόλιγουντ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Pride του Λος Αντζελες. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ωστόσο τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μοιάζει να αμφισβητούνται, λίγες ημέρες αργότερα
|Robert Gauthier/Los Angeles Times via Getty Images

Σειρά έχουν η αντισύλληψη και οι γάμοι ομοφυλοφίλων;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 21:18

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ της Παρασκευής –μίας «θλιβερής» ημέρας για τη χώρα, κατά τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν– που περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση αναζωπύρωσε τους φόβους για την τύχη και άλλων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, ζήτημα που έθιξε ένα από τα συντηρητικά μέλη του δικαστηρίου, τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία εντός του.

«Στα μελλοντικά θέματα» που αφορούν την ιδιωτική ζωή «θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία», έγραψε συγκεκριμένα ο δικαστής Κλάρενς Τόμας στα σχόλια που συνοδεύουν την επίμαχη απόφαση, η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων της χώρας (περισσότερα εδώ και εδώ).

Ο Τόμας αναφέρεται συγκεκριμένα σε τρεις αποφάσεις: στην απόφαση για την υπόθεση «Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ» του 1965, που αφορά το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στην απόφαση για την υπόθεση «Λόρενς εναντίον Τέξας» του 2003 που καθιστά αντισυνταγματικούς τους νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και στην απόφαση επί της υπόθεσης «Ομπεργκέφελ εναντίον Χότζις», του 2015, που εγγυάται τον γάμο για όλους. Αυτή η τελευταία απόφαση συνιστά τον κύριο στόχο της θρησκευόμενης Δεξιάς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τον Τόμας, αυτές οι νομολογίες στηρίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος με εκείνην που προστάτευε μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Δικαστήριο «έχει καθήκον να διορθώσει το λάθος» που εισήχθη με την υιοθέτησή τους, πρόσθεσε. Θα πρέπει επίσης να αναλυθεί εάν άλλα άρθρα του Συντάγματος «προστατεύουν τα μυριάδες δικαιώματα» που «παρήχθησαν» κατ’ αυτόν τον τρόπο, επισήμανε ο δικαστής.

Προς το παρόν πρόκειται για την άποψη μόνο ενός δικαστή από τους εννέα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα καταφέρει να την επιβάλει στους υπόλοιπους, κατά την ίδια πηγή. Ο συντηρητικός δικαστής Μπρετ Κάβανο, στη δική του επιχειρηματολογία, τόνισε ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση «δεν απειλεί» άλλα δικαιώματα.

Στο δικό του μήνυμα για την πολύκροτη απόφαση, πάντως, ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς και τις Αμερικανίδες σε εγρήγορση για την προστασία και άλλων «προσωπικών ελευθεριών», με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών να διαμηνύει, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών, πως οι κάλπες θα αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη μάχη προόδου – συντήρησης.

Ο Κλάρενς Τόμας, ο οποίος δήλωσε μετά τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης του δικαστηρίου για τις αμβλώσεις ότι δεν «εκφοβίζεται»,  διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, το 1991.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...