260
Φωτογραφία από την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στη βάση της Σούδας τον περασμένο Ιούνιο |

ΝDAA: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα – $50 εκατ. για τη Σούδα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 11:03
Φωτογραφία από την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στη βάση της Σούδας τον περασμένο Ιούνιο
|

ΝDAA: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα – $50 εκατ. για τη Σούδα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 11:03

Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, προβλέπει το αμυντικό νομοσχέδιο NDAA, ύψους 740,5 δισ. δολ., που πέρασε (εδώ) με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρεία διακομματική πλειοψηφία (μένει να εγκριθεί και από τη Γερουσία όπου επίσης αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία) γίνεται ειδική αναφορά στην αμερικανική παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Καλείται επίσης το Πεντάγωνο να αναζητήσει επιλογές για την ενίσχυση της παρουσίας αυτής στην περιοχή, σε συντονισμό με συμμάχους στο ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Οπως μετέδωσε προ ημερών και η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στην Ουάσινγκτον, Κατερίνα Σώκου, το σχέδιο προϋπολογισμού του Πενταγώνου προβλέπει χρηματοδότηση 50,1 εκατ. δολ. για τη δημιουργία νέου Κέντρου Επικοινωνιών στη βάση της Σούδας.

Πέρα από την ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό των βάσεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, ζητείται τέλος έκθεση βιωσιμότητας για το κόστος μίας μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Ως γνωστόν στο νομοσχέδιο ΝDAA περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400.

Tο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους (78 κατά), αρκετές ώστε να παρακαμφθεί ένα πιθανό βέτο του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά την απειλή του βέτο από τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του νομοσχεδίου (μόλις 37 τάχθηκαν κατά) και μαζί με 40 Ρεπουμπλικανούς που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του απερχόμενου προέδρου, κατάφεραν να περάσει ο Νόμος για την Αμυνα του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...