746
«Θα τα πω με τον Μπάιντεν», αρκέστηκε να δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι η ρητορική των ΗΠΑ έναντι της χώρας του δεν είναι η αρμόζουσα | Reuters

Oι Αμερικανοί δεν παίζουν: Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 βάσει CAATSA

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 14:25
«Θα τα πω με τον Μπάιντεν», αρκέστηκε να δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι η ρητορική των ΗΠΑ έναντι της χώρας του δεν είναι η αρμόζουσα
|Reuters

Oι Αμερικανοί δεν παίζουν: Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 βάσει CAATSA

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 14:25

Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έδωσε «πράσινο φως» στο αμυντικό νομοσχέδιο NDAA, ύψους 740,5 δισ. δολ., το οποίο προβλέπει και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Oπως μεταδίδει το Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους (78 κατά), αρκετές ώστε να παρακαμφθεί ένα πιθανό βέτο του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο (σ.σ. οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας θα τεθούν σε ισχύ 30 ημέρες μετά την υπογραφή του ν/σ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ) μένει να εγκριθεί και από τη Γερουσία όπου επίσης αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία.

Παρά την απειλή βέτο από τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του νομοσχεδίου (μόλις 37 τάχθηκαν κατά) και μαζί με 40 Ρεπουμπλικανούς που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του απερχόμενου προέδρου, κατάφεραν να περάσει ο Νόμος για την Αμυνα του 2021.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία συνιστά «σημαντική συναλλαγή» και γι αυτό ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί «σημαντική συναλλαγή» όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…

Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι η ρητορική και οι ενέργειες των ΗΠΑ ως προς τις προμήθειες όπλων της Τουρκίας δεν είναι οι αρμόζουσες και παρέπεμψε για τα περαιτέρω σε επικοινωνία που όπως είπε θα έχει με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με το που εκείνος  αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά το πέρας ενός χρόνου ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

• η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
• κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
• ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Κατά τα άλλα, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να δείξει την απόλυτη περιφρόνησή του για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά τη χώρας του από την ΕΕ.

Εχοντας λάβει προφανώς τις σχετικές διαβεβαιώσεις από την Ανγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν δήλωσε, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Μπακού, ότι «οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν μας αφορά».

Υποβάθμισε συνολικά το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Αγκυρα είναι συνηθισμένη σε τέτοιες απειλές και οι όποιες κυρώσεις τελικά επιβληθούν, δεν θα της προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα.

«Οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία δεν θα αποτελούσαν μείζον πρόβλημα για εμάς.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία από καιρό σε καιρό εδώ και χρόνια», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο Eseboga, πριν από την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη «Μεγάλη Νίκη» κατά των Αρμενίων.

«Η  ΕΕ», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, «δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος, δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της, αλλά αναμένουμε υπομονετικά από εκείνη την ημέρα και συνεχίζουμε να περιμένουμε υπομονετικά».

Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πλέον δεν μιλάμε για ελληνοτουρκική διαμάχη, αλλά για πρόβλημα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σημείωσε ότι η Αθήνα ανέκαθεν απέφευγε να επιλύσει τα ζητήματα μέσω διαλόγου.

«Είναι αυτοί που αποχωρούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε, κάνοντας αναφορά στην άρνηση της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αν ενεργήσουν με ειλικρίνεια, τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...