460
Τραυματιοφορείς μεταφέρουν ασθενή με Covid-19 στο Ιατρικό Κέντρο Elmhurst της Νέας Υόρκης | REUTERS/Lucas Jackson

Μόνο το 6% των νοσηλευομένων με Covid-19 στη Νέα Υόρκη ήταν απόλυτα υγιείς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 17:52
Τραυματιοφορείς μεταφέρουν ασθενή με Covid-19 στο Ιατρικό Κέντρο Elmhurst της Νέας Υόρκης
|REUTERS/Lucas Jackson

Μόνο το 6% των νοσηλευομένων με Covid-19 στη Νέα Υόρκη ήταν απόλυτα υγιείς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 17:52

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με Covid-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στον πληθυσμό της Νέας Υόρκης. Την ίδια στιγμή, σε έτερη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνεται η σημασία των επιπλοκών της καρδιάς σε ασθενείς με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους New York Times, σε μελέτη που έγινε σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο επίκεντρο της νόσου στις ΗΠΑ, δηλαδή την πόλη της Νέας Υόρκης, βρέθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είχε τουλάχιστον ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ το 88% είχε τουλάχιστον δύο. «Μόνο το 6% δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα», γράφουν οι NYT.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Ιατρικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ (Ameriacan Medical Association). Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι ήταν αρκετοί περισσότεροι οι ασθενείς που προσέρχονταν σε νοσοκομείο και είχαν ως σύμπτωμα δυσκολία στην αναπνοή, σε σχέση με αυτούς που είχαν πυρετό, ενώ γνωρίζουμε ότι η υψηλή θερμοκρασία είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης από κορονοϊό.

Covid-19 και καρδιακή ανακοπή

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη New England Journal of Medicine, αυτό καταγράφεται σε μητρώο ασθενών από τη Λομβαρδία από όπου και φάνηκε αύξηση των θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Κάτι που αλλάζει εκ νέου τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού οι θάνατοι που καταγράφονται λόγω κορονοϊού περιγράφονταν από πολυοργανική ανεπάρκεια. Αυτό συμβαίνει όταν οι πνεύμονες «υπολειτουργούν» και το οξυγόνο δεν είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Ετσι, δίχως οξυγόνο τα όργανα καταρρέουν, δημιουργώντας το φαινόμενο της ανεπάρκειας πολλών οργάνων (πολυοργανικής).

Ωστόσο, τώρα νεότερα δεδομένα επιβεβαιώνουν πολλούς θανάτους και λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Από το 2014, το μητρώο Lombardia CARe συλλέγει όλες τις περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που καταγράφονται στην περιοχή εκτός της κλινικής. Αυτή την άνοιξη, υπήρξε σημαντική αύξηση παράλληλα με την εμφάνιση του covid-19.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Σομόν Σταβαστάνο, καταγράφηκαν συνολικά 362 αιφνίδιες ανακοπές στις επαρχίες Λόντι, Κρεμόνα και Πάβια και Μάντοβα το χρονικό διάστημα μεταξύ 21η Φεβρουαρίου και 1η Απριλίου. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε 113 ασθενείς και συνολικά 58% περισσότεροι από πέρυσι.

Η μόλυνση με κορονοϊό επιβεβαιώθηκε σε 16 ή ήταν ύποπτη σε 87 ασθενείς. Συνολικά καταγράφηκαν την ίδια χρονική περίοδο 9.806 κρούσματα της νόσου στην περιοχή και όπως σχολιάζουν οι ειδικοί, η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία των καρδιακών επιπλοκών στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή σημειώθηκε κατά 7,3% πιο συχνά στο σπίτι και δεν υπήρχαν (σε ποσοστό 11,3%) συχνότερα αυτόπτες μάρτυρες. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί μια ανάνηψη είναι λιγότερο συχνή κατά 15,6% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Μόνο το 11,3% των ασθενών επέζησαν από ξαφνική καρδιακή ανακοπή, συγκριτικά με  22,6% το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...