372
Ο Πρωθυπουργός ενώ συνομιλεί με αιτούντες άσυλο στον χώρο της δομής του Καρά Τεπέ | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Ούτε ένα ασυνόδευτο ανήλικο στο Καρά Τεπέ – Προχωρά η νέα μόνιμη δομή

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 13:40
Ο Πρωθυπουργός ενώ συνομιλεί με αιτούντες άσυλο στον χώρο της δομής του Καρά Τεπέ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Ούτε ένα ασυνόδευτο ανήλικο στο Καρά Τεπέ – Προχωρά η νέα μόνιμη δομή

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 13:40

Μετά την επίσκεψη στις μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την προσωρινή δομή υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο στο Καρά Τεπέ, όπου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία της και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά.

«Είχαμε πει ότι θα κλείναμε τη Μόρια. Δεν περιμέναμε, βέβαια, ότι θα κλείσει έτσι (σ.σ. με τον εμπρησμό του ΚΥΤ και την ολοκληρωτική καταστροφή του), όπως έκλεισε τελικά, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Οπως είπε, η νέα δομή στο Καρά Τεπέ είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Μόριας και «βρίσκονται σε αυτή σίγουρα πολύ λιγότεροι» σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή της νέας μόνιμης δομής στη Λέσβο εντός του 2021.

«Ηταν κοινή συμφωνία και με την πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα βρούμε μία τοποθεσία στην οποία θα είναι σύμφωνοι όλοι –ή όσο το δυνατόν περισσότεροι εν πάση περιπτώσει– εκ των τοπικών παραγόντων (σ.σ. σε μία αναφορά στις αντιδράσεις που επιμένουν να προβάλλουν τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι για τη νέα χωροθέτηση του ΚΥΤ). Χαίρομαι που αυτό έχει επιτευχθεί και νομίζω ότι τώρα θα τρέξουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να πάμε σε μία μόνιμη δομή, πολύ καλύτερη από αυτήν, για να δώσουμε τη μόνιμη λύση που είχαμε δεσμευτεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και όλα αυτά, ενώ από τις αρχές του έτους έως το τέλος Νοεμβρίου οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 62%, καθώς συνεχίζεται η αποσυμφόρηση της Λέσβου και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περυσινού Νοεμβρίου, στο ΚΥΤ της Μόριας διέμεναν περισσότερα από 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα – εκ των οποίων τα περισσότερα σε σκηνές έξω από το περιφραγμένο χώρο του ΚΥΤ.

Σήμερα, στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, δεν υπάρχει κανένα, καθώς έχουν μεταφερθεί είτε σε δομές στην ενδοχώρα, είτε σε χώρες της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων μετεγκαταστάσεων.

Συνολικά 20 ασυνόδευτα από τις τελευταίες αφίξεις φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχειακή δομή στην ανατολική Λέσβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...