446
Τελειώνουν τα αποθέματα στις τράπεζες αίματος λόγω κορονοϊού | Shutterstock

Βρετανία: Ενα βήμα πιο κοντά στο τεχνητό αίμα!

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 12:59
Τελειώνουν τα αποθέματα στις τράπεζες αίματος λόγω κορονοϊού
|Shutterstock

Βρετανία: Ενα βήμα πιο κοντά στο τεχνητό αίμα!

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 12:59

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα άνευ προηγουμένου, προκειμένου να αναπτύξουν το πιο γευστικό τεχνητό βόειο και χοιρινό κρέας, γάλα και καφέ. Ομως στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ οι ακαδημαϊκοί προσπαθούν να παράγουν σε εργαστηριακό περιβάλλον ένα προϊόν ζωτικής σημασίας: Αίμα!

Ο Σέντρικ Γκέβααρτ είναι ο ειδικός αιματολόγος και ο υπεύθυνος της ομάδας που επιχειρεί να δημιουργήσει αιμοπετάλια στο εργαστήριο. Ο ίδιος πιστεύει ότι βρισκόμαστε στην κορυφή μιας επανάστασης για τον τρόπο που οι ασθενείς θα εξασφαλίζουν τις αναγκαίες ποσότητες αίματος, καθώς οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο στερεύουν.

Τα αιμοπετάλια αποτελούν μόνο το 1% των αποθεμάτων στις τράπεζες αίματος, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του, διαδικασία εξαιρετικά σημαντική για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής τους είναι ελάχιστη, μόλις μία εβδομάδα και ο οργανισμός μας παράγει 100 δισεκατομμύρια την ημέρα.

Η δυνατότητα δημιουργίας απεριόριστης ποσότητας αιμοπεταλίων που θα καλύψει όλες τις ανάγκες στα νοσοκομεία, τουλάχιστον της Βρετανίας, είναι μια πρόκληση για την οποία το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει. Μάλιστα, το κορυφαίο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση τόσο από το βρετανικό ΕΣΥ όσο και από το υπουργείο Αμυνας, για ευνόητους λόγους.

Τα αιμοπετάλια εργαστηρίου που δημιουργούνται από τον δρ Γκέβααρτ έχουν μεν τις αιμοστατικές ιδιότητες που έχουν και αυτά που παράγει ο οργανισμός μας, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μεγαλύτερες ποσότητες και να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε αιμορραγία, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Αυτό θα μπορούσε να σώσει ζωές σε μεγάλα καρδιαγγειακά χειρουργεία, σοβαρά τροχαία, αλλά και σε στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν από τη δεκαετία του 1980 να δημιουργήσουν αίμα στο εργαστήριο, καθώς η πανδημία του AIDS είχε μειώσει κατακόρυφα τα παγκόσμια αποθέματα. Το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη ανανεώθηκε και πάλι με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Πολυδύναμα βλαστοκύτταρα

Για να δημιουργήσει εργαστηριακά αιμοπετάλια ο δρ Γκέβααρτ, χρειάζεται έναν τύπο βλαστικών κυττάρων που ονομάζεται πολυδύναμο βλαστοκύτταρο. Πρόκειται για κύτταρα τα οποία μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας μπορούν να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου (νευρικό, δερματικό, αιμοποιητικό κ.λπ.) χρειάζεται το σώμα για να επουλωθεί.

Με αυτά τα κύτταρα ο δρ Γκέβααρτ έχει καταφέρει σε πρώτη φάση να δημιουργήσει μεγακαρυοκύτταρα. Πρόκειται για γιγαντιαία κύτταρα τα οποία βρίσκονται στον μυελό των οστών και παράγουν περίπου 1.000 αιμοπετάλια το καθένα.

Τώρα, η ομάδα του Κέιμπριτζ θα δοκιμάσει εάν αυτά τα τεχνητά μεγακαρυοκύτταρα θα παράγουν σε εργαστηριακό περιβάλλον αιμοπετάλια και θα δώσουν τη μεγάλη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος. Το πρόβλημα, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι ότι τα εργαστηριακά μεγακαρυοκύτταρα φαίνονται τεμπέλικα, αφού παράγουν μόλις 50 αιμοπετάλια το καθένα.

Το επόμενο βήμα, το οποίο ο δρ Γκέβααρτ προσδιορίζει χρονικά σε διάστημα περίπου τριών ετών (και αφού προηγουμένως επιτευχθεί μια σημαντική αύξηση της «παραγωγικότητας» των συγκεκριμένων κυττάρων) είναι η χορήγηση των αιμοπεταλίων σε εθελοντές…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...